Депутатите решават как ще ни компенсират за цените на горивата

В края на миналия месец служебното правителство реши отстъпката за 25 ст. за литър гориво да остане в сила до 31 декември

Депутатите решават как ще ни компенсират за цените на горивата | StandartNews.com

Парламентът трябва да гласува днес на първо четене законопроекта за компенсация за горивата. Той е внесен от Делян Добрев от ГЕРБ и предлага всички производители на гориво да плащат вноска от 1 лев на литър, която после да бъде давана като компенсация на потребителите.

От ГЕРБ изчисляват, че мярката ще носи по 100 милиона лева месечни приходи, като се обложат свръхпечалбите на "Лукойл" и дъщерното му дружество "Литаско".

В края на миналия месец служебното правителство реши отстъпката за 25 ст. за литър гориво да остане в сила до 31 декември, но не внесе яснота какво ще се случи след това.Парламентът ще започне работа с обсъждане на първо четене на промени в Търговския закон и в Гражданско-процесуалния кодекс.  И двата имат за цел улесняване – в Търговския закон - на откриване на производството по несъстоятелност и преструктуриране, а в ГПК – чрез създаване на правила за електронизация на заповедното производство.

Временната комисия за установяване на всички факти около подписания меморандум с "Джемкорп" и прекратяването му ще представи доклад със своите заключения. В него се отправя препоръка ДАНС и Министерски съвет да предприемат действия в рамките на своята компетентност.

Депутатите ще разгледат и два закона, свързани с енергетиката. В законопроекта за компенсиране на разходите на потребителите на моторни горива се предвижда да се въведе вноска за преработвателите на руски нефт, а приходите да се използват за компенсация на всички потребители, включително и стопански. Промените в Закона за енергетика уреждат съхранението на електроенергия.

Като точка 8 в дневния ред присъстват и промените в Кодекса на труда, внесени от БСП. Предлага се минималната работна заплата ежегодно да се преизчислява на база 50% от средната. На заседанието на социалната комисия вчера депутатите оставиха на правителството да реши колко най-малко може да се плаща за труд у нас от догодина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай