Депутатите ратифицираха на първо четене СЕТА

„За“ гласуваха 110 депутати, „против“ бяха 98, 7 се въздържаха

Депутатите ратифицираха на първо четене СЕТА | StandartNews.com

Парламентът ратифицира на първо четене Всеобхватното икономическо и търговско споразумение между Канада и Европейския съюз, известно като СЕТА. Това стана с гласовете на депутатите от ГЕРБ и ДПС. 110 депутати гласуваха "за", 98 бяха "Против", а 7 се въздържаха.

Споразумението предвижда опростяване на митническите правила и процедури, с които се улеснява износът в Канада.

От „Обединени патриоти“ гласуваха „против“ и призоваха второто четене на споразумението да бъде преодоляно с обществена активност, защото последиците за България ще са неблагоприятни. „Днес ние създадохме поредната заплаха за България, за българския бизнес, за българските трудови хора“, каза Искрен Веселинов.

В отрицателен вот след гласуването Филип Попов от БСП призова: „Ние многократно сме изразявали своите опасения, защото националният интерес на България не е защитен по никакъв начин, а за нас той е приоритет. Ето защо аз призовавам, когато се стигне до второ четене тези, които не са подкрепили законопроекта на първо, нека да не го подкрепят и на второ“.

По време на обсъжданията вчера Красимир Богданов от ВМРО посочи възможен риск:
„Откриват се възможности за засилване на вноса на ГМО (генно модифицирани) продукти. И към момента канадски фирми отправят към европейските страни запитвания относно промяна в законите, забраняващи вноса на определени видове такива суровини и продукти“.

Председателят на комисията по външна политика и депутат от ГЕРБ Джема Грозданова защити споразумението., съобщава БНР. Тя отбеляза, че то ще увеличи ролята на България в глобален план, защото СЕТА създава икономически възможности с минимален риск за националния интерес. „Искаме ли България и съюзът да се изолират или това е в пряк разрез с нашия интерес. Искаме ли да развиваме отношенията си и търговията свободно, въз основа на ясни правила, или не искаме. Мисля, че този отговор го дадохме преди много години, още преди да влезем в ЕС, каза тя.

Конфедерация на труда „Подкрепа“ призова депутатите да не ратифицират СЕТА, тъй като споразумението ще ощети малкия и среден бизнес в България, и като цяло е в ущърб на работниците. Излизането на Великобритания от ЕС е причина за задължително отваряне на дискусии по СЕТА, тъй като се променят прогнозите, направени в хода на преговорите, посочват още от КТ „Подкрепа“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай