Депутати се замерят с букви

Депутати се замерят с букви | StandartNews.com

София. Политическите пререкания в първия работен ден на парламента родиха нов вид обръщения между депутатите. Червената Мая Манолова и лидерът на РЗС Яне Янев решиха да си говорят един на друг с инициали - М.М. от К. и Я.Я. от С. Наложи се председателстващият заседанието Анастас Анастасов да се намеси: „А.А. ви моли да си говорите с имена".

Странното депутатско общуване се разигра при обсъждането на доклада за дейността на Омбудсмана през миналата година. Манолова го определи като изчерпателен, честен и разнообразен, тъй като е наситен с много примери относно това какво е свършил и какво не е.

Виждаме много числа, които обаче говорят само едно - че проблемите на хората растат и че доверието в дейността на институцията расте. Като доказателство за това Манолова отчете, че само за 2011 година жалбите и сигналите до омбудсмана Константин Пенчев са се повишили два пъти и са достигнали рекорден брой - 5530 броя.

Моят съвет към всички министри е да прочетат този доклад и да задължат своите служители също да го прочетат, защото администрацията на централно и местно и ниво са тези, които могат да облекчат работата на омбудсмана, заяви още Манолова.

Яне Янев обаче определи доклада като абсолютно беззъб и неясен. По думите му, над 85% от написаното в него е преписано от предишни оценки, като сега изцяло са премахнати критиките по отношение на администрацията.

За две години институцията е сведена до пощенска кутия, която е обвита с паяжини и изведнъж от тази кутия се изважда един доклад, в който няма почти нищо.

В крайна сметка парламентът прие доклада - от гласували 118 народни представители, 113 се обявиха „за", а петима бяха „против."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай