Неделя,

Депутат със скандална атака към службите. Обвинението

От: Редактор -
307
Депутат със скандална атака към службите. Обвинението
A
A
A

"Демократична България"  (ДБ) обяви, че започва консултации в парламента за изпращането на военна помощ за Украйна. Депутатът Атанас Славов заяви, че партията е повдигнала темата още от първия ден на войната, като дори са поискали в общата декларация, приета от НС на 24 февруари, да се включи такова изискване.

"През първата седмица получавахме информация от нашите служби как всичко ще  приключи за няколко дни, че бързо ще приключи. Украйна нямала оръжие, нямала и армия. Когато имаш такива сведения, това също блокира политическото вземане на решение и това е отговорност и на службите. Това е капацитетът, с който можем да работим", допълни той, предаде Актуално.

Въпреки смяната във военното министерство, от ДБ не са спирали да водят преговори с коалиционните партньори, но е отнело повече време декларацията да се придвижи в институционален формат. Проектът за решение за провеждане на консултации е разработен и изпратен до коалиционните партньори.

Позицията на БСП до голяма степен е ясна - важно е обаче партията мандатоносител "Продължаваме промяната" и ИТН да изразят мнението си, заяви Славов. Според депутата позицията на ГЕРБ е непоследователна - като обясни, че три часа след декларацията на ДБ, те са внесли собствен проект на решение. Атанас Славов заяви, че управляващите не биха отказали подкрепата на опозицията и ще ги поканят на консултации. Не смята обаче, че от "Възраждане" биха участвали в такъв разговор=

 "В Украйна се извършват военни престъпления, казвам го като юрист и ние не можем да останем безучастни. В случая военната помощ за нападнатия да отблъсне атаката на агресора е всъщност помощ за възстановяване на мира. Това не е включване във войната, както някои наши политически лидери се опитват да кажат. Другото означава една противоречива с международното право война да спечели", каза Атанас Славов.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички