Сряда,

Депутат от ВМРО: Славянски език не съществува

От: Рачо Рачев -
Депутат от ВМРО: Славянски език не съществува
A
A
A

Историческо понятие славянска писменост. Буквите, на които пишем, са азбука или писменост на българския език. Това каза пред БНР Красимир Богданов, депутат от ВМРО, във връзка с искането им за промяна в законодателството, с която 24 май да бъде определен като Ден на българската писменост и култура и така да отпадне определението „славянска“. Аргументът е, че по този начин кирилицата ще бъде приета като българска азбука и в Европейския съюз.

„Ако може да се говори за някаква обща славянска писменост, това може да бъде единствено Глаголицата, сътворена от братята Кирил и Методий, но в съвремието тя отдавна е изчезнала", каза Богданов.

"В България има двойно отбелязване на деня на Кирил и Методий - на 11 май православната църква почита светите равноапостоли, а на 24 май е гражданският празник", обясни депутатът.

Той посочи, че кирилицата, на която пишем днес, е чисто българско творение, дело е на ученика на св. св. Кирил и Методий - св. Климент Охридски, сътворена в България по времето на царете Борис и Симеон Велики, а след това тази графична система се възприема и от други славянски православни народи.

Според него българите не трябва да страдат от предразсъдъци, налагани десетилетия, които обслужват политически доктрини, а не историческа истина:

"Ние високо трябва да кажем пред света, че ние сме автори на Кирилицата и ние сме дали на останалите славянски народи това писмо, което употребяват и досега една шеста от света".

Като друг мотив на искането на ВМРО Богданов посочи факта, че много от славянските народи днес не пишат на кирилица и затова в никакъв случай не можем да я наричаме славянска азбука.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички