Депутат каза пред какво изпитание е изправена БНБ

Mандатът на управителя на БНБ е шест години, отвъд правителствата и мандата на парламента

Депутат каза пред какво изпитание е изправена БНБ | StandartNews.com

"Темата за БНБ е изключително важна, защото това не е просто един регулатор, това е централната банка, която през следващите години вероятно ще бъде изправена пред доста сериозно изпитание". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" депутатът от "Демократична България" Владислав Панев:

"Знаете, че мандатът на управителя на БНБ е шест години. Той е отвъд правителствата и мандата на парламента. Изпитанията са доста сериозни".

"Ние ще сме свидетели през следващите години на по-рязко повишаване на лихвите. Те се покачват в целия свят", добави депутатът от Демократична България:

"Става въпрос за глобална тенденция, която ще продължи. Периодът на нулеви, дори отрицателни лихви би трябвало да приключва и то може би за добро. Въпросът е, че ще окаже негативно влияние на икономиките, говори се за стагфлация, тоест период на нулев или негативен растеж и висока инфлация, което представлява огромно предизвикателство пред цялата глобална икономика. България и централната ни банка трябва да бъдат подготвени за този процес".

"Не сме се отказали от предложението да бъде изслушан Володимир Зеленски от Народното събрание на България", обяви Панев: "Доколкото знам това предложение е разпределено във външна комисия на парламента. Предполагам ще се гледа там тази или следващата седмица".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай