Събота,

Депутат каза пред какво изпитание е изправена БНБ

От: Агенция Стандарт -
147
Депутат каза пред какво изпитание е изправена БНБ
A
A
A

"Темата за БНБ е изключително важна, защото това не е просто един регулатор, това е централната банка, която през следващите години вероятно ще бъде изправена пред доста сериозно изпитание". Това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" депутатът от "Демократична България" Владислав Панев:

"Знаете, че мандатът на управителя на БНБ е шест години. Той е отвъд правителствата и мандата на парламента. Изпитанията са доста сериозни".

"Ние ще сме свидетели през следващите години на по-рязко повишаване на лихвите. Те се покачват в целия свят", добави депутатът от Демократична България:

"Става въпрос за глобална тенденция, която ще продължи. Периодът на нулеви, дори отрицателни лихви би трябвало да приключва и то може би за добро. Въпросът е, че ще окаже негативно влияние на икономиките, говори се за стагфлация, тоест период на нулев или негативен растеж и висока инфлация, което представлява огромно предизвикателство пред цялата глобална икономика. България и централната ни банка трябва да бъдат подготвени за този процес".

"Не сме се отказали от предложението да бъде изслушан Володимир Зеленски от Народното събрание на България", обяви Панев: "Доколкото знам това предложение е разпределено във външна комисия на парламента. Предполагам ще се гледа там тази или следващата седмица".


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички