Денят Х е 18 май. И ресторантьорите на бунт

Бизнесът иска компенсации за газа и тока

Денят Х е 18 май. И ресторантьорите на бунт | StandartNews.com

Денят Х за кабинета е 18 май. Освен превозвачите, на протест срещу кабинета излизат и работодателите. Шефът на АИКБ Васил Велев обяви, че на улицата ще са 15 000 души.

ВИЖ ОЩЕ: Домино от протести. Възраждане и ВМРО се вдигнаха

Привечер днес към тях се присъединиха и заведенията. Ресторантьорите се включват в мащабния бунт на 18 май.

Цените на горивата и тока надигнаха още една протестна вълна. Работодателските организации настояват за удължаване на механизма за компенсации за цените на тока, докогато е необходимо. Разликата между цената на газа при използването на посредници и цената с "Газпром експорт" да бъде поета като компенсация от бюджета.

Те настояват за механизъм за дългосрочно гарантиране на достъпни цени на електроенергия, природен газ и петролни продукти, за програма за овладяване на инфлационните процеси и възстановяване на веригите на доставки. Ако не се изпълнят исканията им, призоват за оставка на правителството.

„Сметките за ток са близо 2,5 пъти по-високи след компенсации. Най-важните искания са енергийната помощ да продължи и да се увеличи, тъй като тя е абсолютно недостатъчна. Също да има регулация за цените на бензина или таван, или вето, както и мярката 60 на 40 да се запази, и да има адекватни компенсации за газа“, заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай