Денонощен кризисен щаб за газа. Вицепремиер го оглави

Ще осигурим газ за хората и бизнеса обеща министър

Денонощен кризисен щаб за газа. Вицепремиер го оглави | StandartNews.com

Денонощен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката създаде кабинетът на Гълъб Донев.

"Създадох междуведомствен кризисен щаб за овладяване на кризата в енергетиката, който да предложи решения за сигурност, механизъм за контрол на цените на горивата и цените на енергията. Щабът ще се ръководи от икономическия вицепремиер Христо Алексиев", заяви на извънреден брифинг в МС служебният премиер Гълъб Донев.

Минаваме в денонощен режим на работа, ще осигурем газ за хората и бизнеса, ангажира се министърът на енергетиката Росен Христов. По-рано днес той проведе спешна среща с председателя на КЕВР Иван Иванов, за да обсъдят истанията на "Булгаргаз" за 60 на сто увеличение в цената на синьото гориво от 12 август.

„В щаба влизат министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, на Държавната агенция „Национална сигурност, КЕВР, както и представители на работодателите и синдикатите", заяви Донев.

„Контролът по изпълнението на възложените задачи на Междуведомствения кризисен щаб ще бъде осъществяван лично”, каза още той.

Щабът ще работи без прекъсване, включително и през почивните дни.

Още вчера при официалното представяне на служебния кабинет президентът Румен Радев очерта най-спешни му задачи и приоритети. "Служебното правителство поема отговорност за управлението на България в труден момент за страната ни, обществена умора от острото политическо противопоставяне, вихреща се инфлация и обедняване, непосилни цени на горива и енергоносители, липса на газ за зимата и тежко задлъжнял обществен доставчик, нормативен блокаж и разпадаща се пътна мрежа, засилващи се протести на различни браншови организации, липса на  подготвени закони по Плана за възстановяване и устойчивост и  забуксувала съдебна реформа и важни дейности за пълноценната ни интеграция в ЕС", заяви държавният глава. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай