Денков с пробив за Шенген? Най-важната визита

Убеждава канцлера Карл Нехамер, че сме напълно готови

Денков с пробив за Шенген? Най-важната визита | StandartNews.com

Премиерът акад. Николай Денков заминава днес на най-важната си визита. Той отива в Австрия, за да убеди канцлера Карл Нехамер, че страната ни е готова за Шенген. Посещението става само часове, след като вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер за пореден път заяви в интервю за австрийската национална телевизия, че е против разширяването на зоната. В същото време бившият премиер Кирил Петков излезе със специална статия в „Дер Щандарт”, в която заявява, че България е готова за Шенген, а допускането ѝ ще бъде от ползва за всички страни в зоната, в това число и за австрийците. Петков изброява успехите на страната ни и остро реагира срещу отказа да бъдем приети в Шенген.

ВИЖ ОЩЕ: Кирил Петков смрази Австрия. Заплахата

Посещението идва в ключов за България момент преди поредното гласуване за присъеднияването на страната ни и Румъния в Шенген. Австрия, заедно с Нидерландия са против разширяването на Шенгенското пространство.

Денков и Нехамер ще имат среща на четири очи, след което ще се проведат двустранни разговори с участие на българската делегация, в която са включени министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, шефът на „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Премиерът акад. Николай Денков ще посети също австрийския парламент, където ще проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

В сряда, 25 октомври, вътрешният министър Калин Стоянов и директорът на Главна дирекция „Гранична полиция“ главен комисар Антон Златанов ще имат работна среща с министъра на вътрешните работи на Република Австрия Герхард Карнер. На нея ще бъде обсъдена актуалната ситуация с нелегалната миграция, охраната на външната граница на ЕС и двустранното полицейско сътрудничество.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай