Демократична България с е-подписи за вота

За часове над 50 електронни подписа, похвалиха се от обединението

Демократична България с е-подписи за вота | StandartNews.com

Над 50 души се включиха с електронен подпис в подписката на “Демократична България” за регистрация в ЦИК за парламентарните избори на 11 юли само за първите няколко часа, откакто вчера стана достъпна тази възможност, съобщиха от формацията.

Възможността гражданите да заявяват подкрепа за явяването на политическите сили на избори чрез квалифициран електронен подпис бе приета от 45-ото Народно събрание именно по настояване на обединението. В кампанията за парламентарните избори през март “Демократична България” дори внесе с подписката си за регистрация в ЦИК няколко електронни подписа, но те не бяха приети от комисията с мотива, че правилата изискват полагането на подписи на хартия.

“Това е почти революция в Изборния кодекс. Колкото и дребно да изглежда, това е разбиване на една десетилетна традиция, че хората могат само на хартия да дават своята подкрепа, по улиците и в офисите на партиите. Това е демонстрация, че когато знаеш какво да направиш дори какво побутнеш, какво да промениш, може да съкратиш пътя на хората да участват в изборите, да подкрепят своите политически сили”, коментира пред телевизия България On Air Антоанета Цонева, един от депутатите, който в 45-ото НС работеше активно за прокарването на промяната в Изборния кодекс.

От понеделник, 17 май, всеки, който разполага с квалифициран електронен подпис може да се включи в подписка за дадена политическа сила с него. За участие на избори политическите сили следва да съберат минимум 2 500 подписа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай