Вторник,

Делян Добрев съсипа Промяната, къде са се издънили

От: Иван Ангелов, кадър Нова ТВ -
2187
Делян Добрев съсипа Промяната, къде са се издънили
A
A
A

Дигитализиране на жп релси, отглеждане на деца в кооперативи и прегледи на възрастни хора в клонове на „Български пощи”. Това са част от акцентите в  програмата на "Продължаваме промяната-Демократична България", които от ГЕРБ  разкритикуваха.

„Това е несериозно – в една екселска таблица написани едни глупости”, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев пред Нова телевизия по повод предложеното в програмата.

По думите му от партията на Бойко Борисов са реагирали веднага след като прочели програмата. Добрев уточни, че тази програма ще струва на държавата между 7 и 12 милиарда лева допълнително.

Той коментира и възможността за съставяне на редовен кабинет с първия мандат. По думите на народния представител трябва да се даде възможност на останалите партии, които искат да дадат подкрепата си за кабинет на ГЕРБ-СДС, да предложат свои експерти или политически лица. След това решението ще е в ръцете на мандатоносителя.

„Вероятно ще предложим комбинация от политици и експерти. Ако имаме половината брой депутати, е справедливо да имаме половината министри. Една част ще бъдат политически лица, една част ще бъдат експерти”, обясни идеята на ГЕРБ Делян Добрев.

"Очаквахме малко повече сериозност, зрялост в поведението, държавническо мислене, по-малко сърдене, по-малко емоции. Очаквахме това, което говорехме по време на преговорите. В сектор "Здравеопазване" отидохме със списък от 13 точки и видяхме екселска таблица, в която нито една от тези точки не беше включена. Няма и дума как ще бъдат достигнати нивата на заплатите в лечебните заведения, които обещаха от ПП. Това е една компилация от пожелания тази екселска таблица, която отразява по-скоро отразяването на сектора", каза Костадин Ангелов от ГЕРБ пред БНТ.

Според него нищо от разговорите между двете коалиции го няма в тази таблица. Ангелов прочете части от управленската програма на ПП-ДБ: "По отношение на проекта на Спешната помощ пише: "Ефективно осигурена медицинска помощ по въздуха за първи път на територията на цялата страна".

Няма нито дума за проекта за Спешната помощ на земя, няма нито дума от къде ще се вземат и колко пари са нужни за площадките за кацането на хеликоптери. Проектът за Спешната помощ се проваля, ще трябват 80 млн. национално финансиране - нито дума за това.

За детската болница - "Обявяване на прозрачна обществена поръчка". Щом е обществена поръчка, тя е прозрачна.

Нещо което звучи като нестандартно предложение "Български пощи да осигурят базови телемедицински услуги в 225 изброени..." Т.е. 225 пощи ще станат своеобразни медицински центрове. От там се роди и вица на госпожа Сачева: "Какво работиш? Кардиолог в "Български пощи"".

Според Костадин Ангелов прозрачността на ПП трябва да се случва в студиа и хората трябва да видят каква е управленската програма, която се предлага. Категоричен е, че управленската програма в сектор "Здравеопазване" не може да бъде два листа А3 екселска таблица, а трябва да бъде сериозен документ с отговорни институции и линеен график.

Ангелов все пак смята, че най-стабилното управление, което може да реши кризите, е между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Каза, че диалогът не е спрян, но са изненадани от това, че ПП-ДБ са казали публично, че са готови с управленската програма без да говорят с тях и за обявили състава на кабинета, а не са ги информирали предварително за него.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com