Събота,

ДБ ще подкрепи новото искане на Украйна за оръжие

От: Агенция Стандарт -
850
ДБ ще подкрепи новото искане на Украйна за оръжие
A
A
A

„Демократична България” ще подкрепи новото искане на Украйна за изпращане на оръжие. Това заяви народният представител и член на комисията по отбрана в парламента Атанас Славов пред БНР, цитиран в съобщение от пресцентъра на партията. 

„Освен че оказването на военно-техническа помощ е принципна позиция на “Демократична България” от самото начало на войната, това е и възможност за модернизиране на българската армия с ново натовско въоръжение. В момента наблюдаваме нов етап във войната, която води Украйна. В нейната светлина темата за изпращане на старо съветско оръжие кореспондира с другата тема – за модернизацията на българската армия и превъоръжаването и по стандартите на НАТО”, заяви Славов.

„Ако сега помогнем на Украйна с това старо съветско оръжие, веднага ще получим заместващи мощности от модерно, натовско въоръжение. Иначе ще останем изправени пред хипотезата в края на този конфликт една страна като Украйна, която не е членка на НАТО, да има по-модерно натовско оръжие в сравнение с държава, официален член на алианса. Затова този въпрос не може да бъде подминавам с лека ръка”, добави той.

Според Славов първо Министерския съвет трябва да обсъди и прецени и евентуално да внесе проект за решение в парламента.

„Първоначалното решение само за ремонт на военна техника беше в отговор на конкретно искане. Сега имаме ново конкретно искане и затова е редно процедурата да започне отначало”, каза той.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички