Неделя,

ДБ поиска изслушване на Янев заради войските на НАТО

От: Агенция Стандарт -
ДБ поиска изслушване на Янев заради войските на НАТО
A
A
A

"Демократична България" (ДБ) ще иска изслушване в комисията по отбрана (когато бъде създадена) на военния министър във връзка с позицията му за разполагане на допълнителни войски на наша територия. Това коментира пред журналисти председателят на ПГ ДБ Христо Иванов.

В своя позиция във Facebook министърът на отбраната Стефан Янев пише,"че на този етап няма основания наблюдаваните процеси да се разглеждат като директна заплаха за Алианса и релевантната зона за сигурност". В този смисъл той не счита, "че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия. Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на Република България".

ДБ изключително държи на това, което е фиксирано в коалиционното споразумение, в преамбюла - България да развива своето пълноценно участие в НАТО не като някаква формалност, а като активна принадлежност, отбеляза Христо Иванов. Защото вярваме, че не може страната ни да си позволи да бъде в състояние на де факто недеклариран, но на практика неутралитет в полза на "експанзионистичната политика в региона на Кремъл". От тази гледна точка, щом бъде създадена парламентарната комисия по отбрана, ще инициираме изслушване на военния министър да изясни позицията си, оценките си, на какво стъпва в тях, посочи председателят на ПГ ДБ.

По думите му, ако има предложение за увеличаване на американското военно присъствие у нас, ДБ биха подкрепили всички мерки, свързани с укрепването на отбраната ни и способността да противостоим на нарастващите от най-различно естество "пълзновения от страна на Руската федерация в региона".

Конкретно дали има такова предложение, за какво става дума, какви са аргументите "за" и "против" искаме да чуем в комисията, нужно е добро изясняване, особено в светлината на записите в коалиционното споразумение, подчерта Иванов.

Премиерът Кирил Петков също коментира темата по-късно. Той посочи, че това не е разисквано на МС, нито с партньорите. Позицията на военният министър Стефан Янев е в такава на лично качество. Министър-председателят подчерта, че трябва да се ползват максимално средствата на мирния път и дипломацията, но България остава член на ЕС и НАТО. Решенията за допълнителни войски трябва да се взимат с експертни анализи, но като цяло колкото по-малко фокусът е върху военния потенциал, а вместо това дипломацията, толкова по-добре.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички