Дават обществени поръчки на фирми на хора с увреждания

Гарантират им работа при доставките на работни облекла, обувки и чаршафи

Дават обществени поръчки на фирми на хора с увреждания | StandartNews.com

София. Гарантирани държавни пари за специализирани предприятия и кооперации, в които работят хора с увреждания, предвиждат подготвяните промени в Закона за обществените поръчки. Само такива фирми ще могат да участват в търговете за работни облекла, брошури, обувки, чаршафи, както и услуги като ремонти на паркове и детски площадки. Изключение ще се прави за случаите, когато в определен търг не е участвала нито една подобна кооперация.

Това е една от 100-те промени в Закона за обществените поръчки, които ще бъдат разгледани през следващата седмица в Министерски съвет. До предложението се стигна след среща на вицепремиера Даниела Бобева с неправителствени организации. Досега в закона нямаше изрично изискване кандидатите в обществени поръчки да се ограничават само до регистрираните предприятия с работещи в тях хора с увреждания. Даваше се възможност такива фирми да участват в процедурите, ако произведените от тях изделия са включени в специален списък на Министерски съвет.

Другото условие беше да могат да изпълнят най-малко 80% от предмета на поръчката със собствено производство или с подизпълнители, които също са специализирани предприятия на хора с намалена работоспособност. Този механизъм обаче не дава добър резултат, коментира Бобева. Според председателя на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев, който присъства на вчерашната среща, по неофициални данни през 2011 г. между 200 и 220 хиляди са гражданите с трайни увреждания над 50% в икономически активна възраст. Безработицата сред тях е около 94-95 на сто. Трябва да бъде намерена адекватна социална политика за заетост на тези хора, което без ангажимента на държавата е невъзможно, коментира Долапчиев.

Председателят на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски каза: „Обществените поръчки са икономическата и хранителна среда, в която могат да се развиват специализираните предприятия, не само в България, а и по целия свят. Връщането към основополагащите идеи за социалната отговорност на обществото към хората с увреждания е добър знак, че в лицето на правителството ние можем да получим практическа реализация на онова, което е записано в конвенциите за правата на хората с увреждания и в директиви на ЕС". Той изрази съжаление, че в годините тази възможност е била силно подценена – както за социална интеграция, така и за икономически растеж. „Надявам се, че с промените в ЗОП ще дадем ресурс на хората с увреждания", добави той.

Председателят на Съюза на слепите в България Васил Долапчиев също изрази позицията си. „Резултатите от срещата са положителни. Надявам се те да се трансформират в законови норми и да допринесем за това най-после в България, след повече от 10 години, този закон да заработи в полза на заетостта на хората с увреждания", каза г-н Долапчиев. Той отбеляза, че по неофициални данни в България има между 200 000 и 220 000 граждани с различен вид трайна степен на увреждане в икономически активна възраст, като безработицата в тази социална група е над 90%. „Трябва да се намери адекватна и отговаряща на европейските стандарти социална политика за заетост. Без ангажимент на държавата това е невъзможно. ЗОП може да даде среда, за да съществуват специализираните предприятия", подчерта Долапчиев.

В отговор на журналистически въпрос вицепремиерът Даниела Бобева изрази надежда, че промените в ЗОП ще вървят бързо в парламента и отбеляза, че вече има народни представители, които са изразили симпатии към тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай