ДАНС разследва ислямска фондация

Парите й идвали от Саудитска Арабия в куфарче

ДАНС разследва ислямска фондация | StandartNews.com

София

Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) проверява дейността на ислямската благотворителна фондация „Вяра”, съобщиха от МС. През последните години тя била проводник на нетрадиционни за българските мюсюлмани духовни идеи.

Проникването на религиозна идеология, близка до течението на „салафизма” в исляма, сред българските мюсюлмани, които изповядват традиционния за региона сунитско-ханефитски ислям, е съпроводено с процеси на разделение и появата на конфликти в общността, се казва в съобщението на правителствената пресслужба.

Това можело да бъде предпоставка за възникване на радикални нагласи и социално напрежение, заплашващи етнорелигиозния мир в страната.

Фондацията е регистрирана с решение на Софийски градски съд на 16 юли 2002 г. Установено е, че „Вяра” развива дейност, несъответстваща на целите, заложени при учредяването й. Поради това Софийска градска прокуратура е предявила иск за прекратяване на юридическото лице с нестопанска цел, поради допуснати нарушения на чл. 133а от ЗЛС при регистрацията.

Днес служители на ДАНС са провели срещи с ръководителите на фондация „Вяра”. Съставени са предупредителни протоколи да не извършват дейност, застрашаваща националната сигурност според чл. 108, 164 и 165 от Наказателния кодекс.

Учредители и членове на Управителния съвет на „Вяра” са трима български граждани, завършили висше религиозно образование в Саудитска Арабия. Те поддържат връзка със саудитски граждани, които финансират и определят насоките в дейността на фондацията.

Финансирането не се извършва по банков път и това ограничава публичността и контрола за размера, произхода и предназначението на финансовите средства.

Работата по случая продължава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай