Даниел Вълчев: Има подслушване и за кражба на бизнес

Даниел Вълчев: Има подслушване и за кражба на бизнес | StandartNews.com

Варна. „Няма никакво съмнение, че това, което прокуратурата разкрива – а именно, неправомерното използване на специални разузнавателни средства и пълният хаос в тази система, е много сериозен проблем". Това каза във Варна водачът на листата на „България на гражданите" Даниел Вълчев.

Той предположи, че са били подслушвани не само политици, но и журналисти и бизнесмени. По този начин можело да бъде съсипан конкурент в бизнеса и да му бъде взето предприятието.В централата на партията вече имат сигнали от бизнесмени, които смятат, че са били подслушвани с такава цел. "Ние не сме по конспирацията и шпиоманията, за да кажем, че е така, но всички сигнали са предоставени на правния екип на „България на гражданите", посочи Даниел Вълчев.

„Използването на автомобила за подслушване поставя няколко въпроса. Абсурдно е да се твърди, че някой, който не бил подписвал за подслушване, не носи отговорност за това. Усещането за хаос и безразборно използване на такава машина за натиск, каквато сама по себе си представлява всяка информация – икономическа, лична, служебна, интимна, е чудовищно", коментира Цвета Маркова, която е №3 в листата на „България на гражданите".

От партията смятат, че трябва „драматично" да се промени съотношението в МВР между администрацията и служителите на улицата. В момента 1/3 от хората били чиновници, които местели папки от едно чекмедже в друго. Системата е тромава и нереформирана, което води до ниска ефективност, каза Вълчев. „Не можеш да очакваш добър наказателен процес, ако разследващите не са си свършили работата. Полицаите с разследващи функции са едно не много добро звено в системата. МВР е много чувствително към политически въздействия. Затова е проява на лош вкус, когато силни партийни функционери оглавят тази система", коментира той.

Сред точките в програмата на партията е да се увеличат заплатите на полицаите на улицата, а не на чиновниците. Доходите на редовите служители на МВР са на трето място, след тези в образованието и здравеопазването.
В края на седмицата партията на Меглена Кунева ще започне кампанията си във Варна и други общини за граждански референдум за нова Конституция. Допитването е със 7-8 въпроса за устройството на държавата. Ще има и чисто варненска подписка, която засега се пази в тайна. "Нека да тръпне ОбС", каза Даниел Вълчев, а Цвета Маркова го допълни на шега „Те знаят какво не направиха миналото лято", перефразирайки заглавието на известния филм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай