Дами канят за евровота

Йотова и Лаверн срещу Михайлова и Хюсменова

Дами канят за евровота | StandartNews.com

Дами ще канят тази година на евровота. Нежни остриета вече се готвят да поведат БСП и ДПС през май за Брюксел, твърдят от централите на двете партии. Соцлидерът Сергей Станишев се очаква да води листата на червените, но заради многото му пътувания в кампаниите на ПЕС в другите държави сегашният шеф на българските евродепутати Илияна Йотова ще е сред основните остриета на Столетницата. Заедно с нея гласове за БСП ще дърпат антроположката Достена Лаверн и Светлина Йолчева от социалдемократите. Депутатката Деница Караджова също е на "фронтовата линия". Екоминистърката Искра Михайлова и евродепутатът Филиз Хюсменова ще са "двигателите" на кампанията на ДПС. Михайлова винаги е участвала активно в кампаниите за ЕП на ДПС. "Така ще бъде и сега"", коментира за "Стандарт" тя. Хюсменова пък е шеф на евродепутатите от ДПС и лично е ангажирала колеги от АЛДЕ за предизборни агитации у нас. Михайлова и Хюсменова са и най-номинираните за водачи от структурите до момента.

 

Партията на Николай Бареков "България без цензура" пък ще предизвика ГЕРБ в Габрово. Ивелина Йосифова, бивш шеф на Общинска банка за Северна България, родом е от Габрово и ще се изправи срещу съгражданина си Томислав Дончев, който се очаква да води листата на партията на Бойко Борисов. Йосифова е работила като експерт в митниците и за международни банкови компании. Така един от директните сблъсъци между Бареков и Борисов ще е до Шипка. От ГЕРБ ще изкарат напред евродепутатките Мария Габриел и Моника Панайотова. Както и бившата министърка на регионалното развитие Лиляна Павлова. А Бареков ще отговори още с вицето си икономистката Рада Коджабашева и Даниела Колева. Официалното обявяване на евролистите започва до седмица. ГЕРБ ще покажат кандидатите си за ЕП след конгреса на ЕНП в ирландската столица Дъблин на 7 март. Около 10 март се очаква листата на "България без цензура", БСП вероятно ще обяви листата си на 15 март на пленум на партията. От ДПС обявиха преди дни, че листата им ще стане ясна в средата на април, като в нея най-вероятно ще има и кандидати, които не са членове на партията.

 

Реформаторите също ще представят своята евролиста в средата на този месец. Очаква се това да стане в София. Начело се очаква да бъде Меглена Кунева. Тя е номинирана от партията си - ДБГ, но още няма официално подреждане на сините листи. Въпреки че амбициите на реформаторите бяха да вкарат дори четирима души, експертите им дават един представител в ЕП. Това е така и заради отцепването на "Синьо единство" и самостоятелното явяване на евровота на Надежда Михайлова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай