Да влезне арт кметът

Да влезне арт кметът | StandartNews.com

Продуцент от гей движението със съветници роми атакува столицата

Певици и карикатуристи ще се включат в голямото политическо риалити наесен

"Кандидатът за кмет трябва да е местен, свестен и известен". Това е златното правило на българската политика. Извън тези изисквания се счита, че градоначалникът трябва да има "солидно" техническо или хуманитарно образование. Най-често в политиката и скучната административна работа нагазват чиновници от кариерата или хора със свободни професии като адвокати, журналисти, лекари и архитекти. Често от властта са изкушени и инженерите и икономистите. Съществуват изключения и в обратната посока - артистът Роналд Рейгън два мандата беше президент на САЩ.

За да строшат стереотипите, в предстоящата надпревара за общинската власт в редица градове ще се впуснат различни творци и артистични персони. В столицата мълниеносно вниманието се събра около "кандидата с различна сексуалност" Виктор Лилов. Естествено медиите през август стръвно разчепкаха принадлежността му към гей движението. Извън тези подробности, Лилов е сред основателите на една от успешните музикални продуцентски къщи. Той е продуцент на музикални легенди като Иво Папазов, носител на наградата на публиката ВВС през 2005 г., сливенската ромска банда, Георги Янев и оркестър "Орфей", квартет Корова и фюжън-групата Икадем. доскоро Лилов беше член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, който напусна, за да се присъедини към партия ДЕОС. Същата бе създадена в разгара на летните протести през 2013 г. от Жюстин Томс и нейни съмишленици и

минава за бунтарска и новаторска либерална партия

На изборите в София ДЕОС планират да включат на челни места и мургави столичани. "Крайно време е ромите да вземат участие в решението на техните проблеми", посочва Виктор Лилов. Сред обещанията им са въвеждане на електронна община, осигуряване на прозрачна администрация, изграждане на инфраструктура и достъпност на Витоша, разрешаване на проблемите на гетата.

Музикалният продуцент не е пионер от своята гилдия в атакуването на кметския стол в София. Преди години в битката за Столична община участваха DJ Ради и китаристът на "Щурците" Петър Гюзелев. Пeци дори стана общински съветник, преди да бъде покосен от коварна болест.

Все още кастингът за кметовете е в начална фаза, но е ясно, че в изборите ще се включат поне две певици - София Георгиева в Перник /виж карето/ и Боряна Панталеева-Бриана - Левски.

Бриана вече откри предизборната си кампания с гореща полугола фотосесия в социалните мрежи. Фолк дивата беше кандидат за кмет от партия "Социалдемократи" и през 2011 г., но тогава спечели едва 53 гласа. Днес Бриана, чийто последен хит е "Ще те боли", разчита отново да премери сили със статуквото. Засега тя не издава тайните си, но твърди, че управленската й платформа ще съдържа много нови идеи за развитието и благоустройството на град Левски.
"Нямам любим политик. Имам няколко примера, от които съм взела най-хубавите качества, но ще ги запазя за себе си. Няма да конкретизирам имената им, за да не пишат после вестниците, че имам нещо общо с тях", категорична е певицата.

Бриана обещава благодарение на широките си контакти да доведе инвеститори и да задържи младото поколение там. "Градът е много хубаво, но няма работни места. Има и висока престъпност", допълва тя.
Следващото най-добро нещо за кандидата, ако не е певец или артист, е неговият брат да е такъв. В случая Георги Балабанов

може да разчита на всенародната
слава на брат си Ненчо Балабанов

за изкачването на нови политически върхове. Преди година Георги скъсва с бизнеса, за да се присъедини към проекта "България без цензура" на Бареков. На последните избори той бе водач на партийната листа в Сливен, а амбицията му е наесен да се пребори за кметския пост в града на воеводите. В момента той работи като съветник на групата на консерваторите в Европейския парламент. "Георги е пример за това как един образован млад човек, който е принципен в поведението си, може да се развива и да жъне успехи в кариерата си", похвали го и партийният му шеф Бареков. В състезанието за Сливен Георги вероятно ще вкара и тайното си оръжие - Ненчо, който е изгряващата звезда на българските сцена и екран.

Артистът се прочу с имитациите си на Бойко Борисов и спечели тв шоуто "Като две капки вода".
Към артистичната трупа от кандидат-кметове се присъединява и карикатуристът на в. "Дума" Анатолий Станкулов. Той е кандидат-кмет от БСП в столичния район "Подуене". Един от класиците в жанра, Станкулов рисува вече 32 години сатирични сюжети в родната преса. От 1989 до 1994 г. е издател и главен редактор на първото частно списание в България "Шут". Илюстрирал е над 100 книги за различни български издателства. Има участия в над 500 изложби за живопис и карикатура у нас и в целия свят. Автор е на десетки самостоятелни изложби по света. Средствата от една от последните му изложби - "Окото на рибата", Станкулов дари за децата на сирийските бежанци. Остава да видим дали подуенци ще заложат на човек, който може с една рисунка да ги разсмее или разплаче.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай