Чуров: Имиджът на България е обща кауза

Чуров: Имиджът на България е обща кауза | StandartNews.com

София. „Изграждането на положителен имидж на страната ни е обща кауза на цялото общество – на институциите, на медиите, на гражданите", заяви зам.-министърът на външните работи Тодор Чуров в изказването си на семинар „Дипломация и медии", организиран от пресцентъра на МВнР. На срещата днес на дневен ред бяха важни теми от външната политика и практическата страна в работата на МВнР, които най-често са и обект на обществения интерес.

При откриването на форума, зам.-министър Тодор Чуров представи основните приоритети на българската външна политика и целите, които МВнР си е поставило за тяхното реализиране. Сред тях той открои гарантиране сигурността на страната и населението, създаване на благоприятни условия за провеждане на външна политика и изграждане на положителен имидж на България пред света, защита на правата и интересите на българските граждани и общности в чужбина.

Тодор Чуров се спря на целите, ангажиментите и възможностите, които произтичат за страната ни от членството й в ЕС, НАТО, както и в други международни организации и многостранни формати. Членството ни дава възможности за активно участие в процеса на вземане на решения и ние трябва да се възползваме от тях.

По думите му, с позициите си в международните организации страната ни защитава два вида интерес - колективен с участието на всички държави и национален при разглеждането на всеки въпрос.

Сред приоритетните за страната ни региони зам.-министър Чуров открои още Западните Балкани, Дунавския и Черноморския региони. Той се спря и на отношенията на България със страни извън партньорите от ЕС и НАТО.

„Българските консулски служители зад граница полагат изключителни усилия за защитата на правата и интересите на българите в чужбина. Тази грижа е основополагаща в тяхната работа", подчерта в изказването си Раковски Лашев, директор на Дирекция „Консулски отношения" в МВнР. Бе изведена тезата, че не всеки консулски случай трябва да бъде поставян в центъра на медийното внимание, но съвместната работа с медиите понякога помага.

Лашев представи работата на консулските ни служители зад граница и допълни, че се обмислят варианти за подсилване на консулските служби в Испания, Италия и други европейски страни, както и в държави от Латинска Америка. Коментира се и практиката да се издават безплатни временни паспорти по ускорена процедура на жертви на трафик на хора.

Една от логичните последици на новите миграционни процеси е, че МВнР регистрира и драстично увеличаване на броя на българските граждани, попаднали в най-разнообразни по своето естество критични ситуации в държавите, до които са пътували или в които пребивават.

„Тези нови предизвикателства изискват от нас оказването на нещо повече от консулска помощ", заяви Елеонора Димитрова, дипломатически служител в Дирекция „Пресцентър". Оказването на помощ и защита на българските граждани зад граница е наша основна грижа. Доказателство за това е обособяването на „Ситуационен център" като самостоятелна дирекция в МВнР", подчерта Елеонора Димитрова. По последни данни 1,5 млн. българи работят в чужбина.

Работата на Дипломатическия институт към министъра на външните работи, който през 2013 г. отбелязва 10-та годишнина от своето създаване, и неговата роля за формиране на експертна и модерна дипломация, представи неговият директор, г-жа Таня Михайлова. Тя се спря на курсовете и обученията, които институтът организира за служители на външно министерство и представители на държавната администрация. По думите й България разполага с необходимия ресурс да се превърне в център за обучение по европейски политики за дипломати от държавите, поели по пътя на евроинтеграцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай