Чобанов: Здравната каса няма да фалира

Чобанов: Здравната каса няма да фалира | StandartNews.com

Пазарджик. Категорично няма да се сбъднат прогнозите за фалит на Здравната каса през септември, каза министърът на финансите Петър Чобанов в Пазарджик, където коментира приходите до момента.

Тази година приходите от здравни осигуровки вървят с много добри темпове, те нарастват спрямо миналата година с двуцифрени темпове, тоест ще има преизпълнение на самите приходи от здравни осигуровки. И както видяхте миналата година това преизпълнение веднага отива отново в бюджета на Здравната каса. Така че мисля, че нещата ще бъдат нормализирани и там трябва още малко спокойствие, каза министърът, цитиран от БНР.

За момента не се налага да търсим финансова помощ от международните институции, категоричен бе Чобанов. И продължи с думите: "Виждате само, че преди няколко дни на международните пазари реализирахме най успешната емисия в българската история. И щом международните пазари ни вярват, това означава, че ние сме стабилни фундаментално, тоест дългосрочно сме стабилни, имаме много добри показатели, имаме възможност сами да се справяме с трудностите, така че не бива да бързаме да се обръщаме към международните институции за финансова подкрепа. Мисля, че имаме възможностите и средствата сами да се справим".

Обстановката около банките вече е напълно спокойна и от днес е започнало масово връщане на вложителите, добави Чобанов.

По-рано днес правителството прие отчетите за дейността и за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2013 г., съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Дейността на НЗОК е съсредоточена в изпълнението на Закона за бюджета на касата и националните рамкови договори през 2013-а г. През втората половина на годината нейният фокус е насочен към преодоляване на трудностите, свързани с недостатъчен финансов ресурс, с неефективните структура на администрацията, контрол, информационна система, както и с диспропорциите в заплащането на лекарствени продукти, медицински изделия и на дейностите в извънболничната и болничната медицинска помощ.

От МС уточняват, че в Закона за бюджета на НЗОК за 2013 г. са заложени приходи и трансфери в размер на 2 710 276 хил. лв. и разходи и трансфери в размер на 2 710 276 хил. лв. С изменения в закона разходите и трансферите са увеличени с 27 млн. лв. в частта на здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ и станаха 2 737 276 хил. лв., с което се предвиди отрицателно бюджетно салдо.
На основание §1 от Преходните и заключителни разпоредби (ПЗР) от Закона, Надзорният съвет на НЗОК е разпределил 44 705 хил. лв. от преизпълнението на здравноосигурителните приходи за здравноосигурителни плащания.

62 047 хил. лв. от средствата, заложени в бюджета за здравноосигурителни плащания през изминалата година, са отчетени като трансфери, съгласно указания на Министерството на финансите относно изпълнението на държавния бюджет за 2013 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай