Чобанов: Целта е да станем предвидим бизнес партньор

Категорично няма опасност от гръцки или испански сценарий

Чобанов: Целта е да станем предвидим бизнес партньор  | StandartNews.com

София. Актуализацията на бюджета се прави с цел държавата да се превърне в предвидим партньор в отношенията с бизнеса. Това заяви в Парламента финансовият министър Петър Чобанов при обсъждането на актуализацията на Бюджет 2013 г., предаде „Фокус".

„При актуализацията на бюджета можем да си зададем въпроса – променя ли се нещо от философията на бюджета. Имахме ли реална фискална стабилност и можем ли да наречем фискална стабилност неплащане на задължения към бизнеса, неизплащане навреме на ДДС? Актуализацията на бюджета се прави, за да може държавата да се превърне в предвидим партньор в отношенията с бизнеса", обясни Чобанов.

Важна промяна във философията на бюджета е подобряване на оценката на разполагаемите ресурси и насочването им към конкретни политики, посочи финансовият министър. Идеята е да стъпим на по-реална основа при правенето на бюджет.

По думите на Чобанов, характерно за правенето на бюджет от бившия финансов министър Симеон Дянков е било рязане на разходи, без да е обмислено как това се отразява в ключови сектори. Така се замрази процесът на фискална децентрализация, каза Чобанов.

Този 1 млрд. лв. заем се превърна в обект на всякакви спекулации в публичното пространство, посочи финансовият министър. През 2009 г. дългът е 9 340 000 000 лв., в края на управлението на ГЕРБ е 13 млрд. лв. За последните години дългът бележи увеличение от 3.7 млрд. лв., а фискалният резерв намаля с 4.4 млрд. лв.

Категорично няма опасност от гръцки или испански сценарий, посочи Чобанов.

Възможността да поемем нов дълг от един милиард лева не се свежда до това, че ние искаме да откраднем тези пари. Ние, и да искаме, няма как да ги откраднем. Те ще постъпят във фискалния резерв, обясни Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай