Червените бранят Добруджа с протест

Червените бранят Добруджа с протест | StandartNews.com

София. БСП поведе битка за 12-те червени линии в програмата си за развитие на страната. Трима от ключовите водачи на листи - Антон Кутев, Чавдар Георгиев и Георги Божинов се обявиха категорично против решение на служебния министър на околната среда Светлана Жекова, с което по думите им се дава разрешение чужда компания да извърши проучване на нефт и природен газ в Добруджа. Само преди дни на пленум на "Позитано" 20 социалистите гласуваха 12 червени линии, от които няма да отстъпят в следване на лявата си политика. А сред точките е обещанието на червените, че няма да допуснат "прилагане на технологии за добив на шистов газ върху българската земя". От БСП отсякоха, че в "житницата на България е недопустимо да се правят подобни експерименти". Кутев, Георгиев и Божинов предупредиха, че ще подкрепят и протести в защита на Добруджа. "Независимо дали става дума за въглища или за шистов газ, това е заплаха за икономиката в региона", каза Кутев. "Кандидатите за проучване и добив твърдят, че не става дума за шистов газ, а за метан, който се намира във въглищно тяло", отбеляза Божинов. Но допълни, че "фирмата е намерила благоприятна среда и администрация в България да сключи договор за проучване на находището за пет плюс пет години, знае какви са българските закони и разчита на едно споразумение, което се подготвя при висока секретност". "Споразумението се нарича "За търговско-икономическо, трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите", което, ако влезе в сила във вида, за който съм информиран, всички онези рестрикции на европейското и националното ни законодателство по отношение на добива на шистов газ, ще паднат", каза Божинов. А Кутев отсече, че преди да има референдум, "нито едно правителство не може да си позволи не само добив, но и проучване за шистов газ в този регион".

Служебният екоминистър заяви по-късно, че "проектът е за търсене и проучване на природен газ". "Ако след това бъдем уведомени за нещо по-различно, ще трябва да реагираме", каза Жекова.

И Монтана с рамо за Миков

Кандидатите за депутати от червената листа в Монтана подкрепиха обръщението на лидера на БСП Михаил Миков за обединение в името на Северозапада. Преди ден Миков призова всички кандидати без значение от партийната си принадлежност да приемат за своя кауза развитието на региона. Лидерът на БСП скочи на служебния кабинет заради намерението на временното правителство "да извади от Оперативна програма транспорт 2014-2020 г. проекта за пътя Видин - София". "Това засяга и участъка на територията на област Монтана", обявиха вчера червените край Дунав. И настояха проектът да се случи, защото е важен за всички хора от Северозападна България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай