Понеделник,

Черна прогноза за икономиката. Експерт каза как да се предпазим

От: СТАНДАРТ -
976
Черна прогноза за икономиката. Експерт каза как да се предпазим
A
A
A

Черна прогноза за икономиката ни направи икономистът Кузман Илиев.

Политическото безвремие има и хубава страна – политиците могат да обяснят на електората, че България има нужда от финансова стабилност. Опасността е не да не може да влезем в еврозоната в близко бъдеще, а да застрашим валутния борд, което е зловещ сценарий, коментира Илиев през БНР. "Трябва да замразим бюджетите, защото свикнахме в тази мътна вода всеки да лови риба", призова той.

Някой заблуждаваше социално слабите хора, че като тегли дълг, прави нещо добро за тях, коментира още икономистът.

"Някой ги лъже в очите и ги обира. Сега имаме исторически шанс политиците да си измият ръцете със служебния кабинет, буквално, и да не увеличават разходите по изкуствен начин чрез дълг.", каза Кузман Илиев.

Според него рестриктивната политика трябва да се прилага няколко години.

"Ние свикнахме да живеем назаем, да правим много опасни неща, които правят така, че не само задлъжняват бъдещите поколения, сегашното поколение живее под възможностите си.", каза още експертът.

Глобалната икономическа конюнктура е негативна, нашият износ ще бъде ударен, приходите ще намалеят. Отваря се голяма дупка в хазната, която се пълни с дълг, който е все по-скъп, поясни още Кузман Илиев.

Ако няма мир, ако няма енергийна стратегия и България в тази глобална електрификация не знае къде се позиционира, след година-две може да внася изключително скъп ток и да смаже индустрията си, предупреди икономистът.

"Средносрочно влизаме във феноменална криза, която само ще разпалва най-голямата криза – демографската, тя е ужасяваща. Обричаме следващите поколения на дебългаризация.

Ако не приоритизираме, ако не изберем с малкото ни ресурс какво да правим, няма да ни бъде", смята Илиев.

"Пътувам от Северозападна България към София. Пътят е все е дно сте в Бахмут. Ако ние не използваме капиталовата програма на страната да модернизираме нашата инфраструктура, цели региони в един момент ще се стопят и ще изчезнат, а ние си говорим как да санираме сградите с ПВУ, в който сме си обещали, че половината енергетика ще си я затворим. Това е политическо късогледство и безвремие!", предупреди Илиев.

В българските търговски вериги само 1/3 от стоките са български, изтъкна той. По думите му влизаме в остра енергийна криза, а конюнктурата, която прави цените високи, няма да изчезне. Затова е необходима сериозна стратегия как да облекчим нашите производители.

Целта е да направим "прогнозируема среда, в която няма истерия", обобщи Кузман Илиев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com