Чакането свърши! Радев проговори, връчва първия мандат

Логично е да се направят всички опити за правителство с първия мандат, каза той.

Чакането свърши! Радев проговори, връчва първия мандат | StandartNews.com

Президентът Румен Радев проговори за кабинета. Първият мандат ще бъде връчен на 15 май 2023 – следващия понеделник, съобщи държавният глава пред журналисти.

„Измина  цял месец от свикването на Народното събрание, а към момента не е произвело никакъв резултат. Безумно е народни представители да говорят за нови избори, без да са изпълнили поне част от ангажиментите си към своите избиратели”, категоричен бе президентът.

Народното събрание трябва да осъзнае огромната си роля - и за бюджета, и за повечето закони по Плана за възстановяване и устойчивост, подчерта Радев. И заяви: "Логично е да се направят всички опити за правителство с първия мандат.".

"Изглежда, че искат да вържат ръцете на служебния кабинет и да оставят държавата, и хората без бюджет, което е безотговорно", изтъкна още Радев."Обяснението е, че интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите", посочи Радев и отрече, че е казвал на консултациите с "Продължаваме промяната - Демократична България", че това Народно събрание ще продължи да работи поне до 15 юни.

По отношение на експертен кабинет, Радев коментира, че е важно кой ще застане да поеме политическата отговорност.

"Неправилно е създаването на правителство, въобще парламентаризма под знака на местните избори. Според мен не трябва тези неща да се свръзват", каза още президентът.

Той коментира и атентата срещу главния прокурор Иван Гешев, че трябва да се установят както извършителите, така и подбудителите.

"Българите очакват прокуратурата да се заеме с реалната борба с престъпността и корупцията. Служебните правителства внесоха сигнали за значителни закононарушения и корупция, но още няма придвижване по тези сигнали. За мен това е още по-тревожно от това посегателство", смята държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай