Сряда,

Бюлетините пътуват към областите при засилена охрана

От: Администратор -
Бюлетините пътуват към областите при засилена охрана
A
A
A

Бюлетините за вота пътуват от печатницата на БНБ към областните центрове при засилени мерки за сигурност. Процесът стартира преди дни - на 14 октомври, съобщава Би Ти Ви.

За сигурността на книжата ще отговарят екипи на жандармерията и полицията, които ги придружават от печатницата до областните администрации.

Книжата се охраняват по целия маршрут до областната управа, обясни гл. Комисар Петър Антиев, началник отдел в дирекция „Специализирани полицейски сили". По думите му доставката на изборни книжа до всички областни центрове ще приключи до средата на тази седмица. След това охраната и разпределението поемат областните администрации.
Очакват ни най-сложните избори. Ще гласуваме едновременно за кмет, общински съветници, районни кметове и на референдум.

По-различното в бюлетината е за този вот е, че квадратчетата с номерата на кандидатите, в които ще отбелязваме гласа си, са разположени в средата ѝ.

От лявата им страна ще бъдат имената на партиите или коалициите, които ги издигат. А от дясната – имената на самите кандидати.

На местните избори отново ще гласуваме с преференция. Тя ни дава право да издигнем по-нагоре в листата предпочитан кандидат. Първо обаче трябва да дадем гласа си за избраната от нас партия и чак след това можем да изберем предпочитан кандидат от нейната листа.

На места ще се гласува с по 5 бюлетини – за кмет на община и кметство, за общински съветници, за районни кметове плюс бюлетината за референдума.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички