Събота,

Бюджетът за здраве. На кого дадоха повече пари?

От: СТАНДАРТ -
590
Бюджетът за здраве. На кого дадоха повече пари?
A
A
A

600 милиона лева повече за здраве отпуснаха депутатите, приемайки окончателно бюджета на Здравната каса. Парламентът спря часовника и приема разчетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване.

Здравната вноска остава непроменена. Тя е 8% от дохода като се разпределя в съотношение 60:40 между работодателя и работника, рещи парламентът.

6 050 749 900 лв. е бюджетът за здраве. Почти половината средства са предвидени за лечение в болници.

Най-значително е увеличението на средствата за профилактични прегледи и изследвания. Предвидени са близо 822 млн. лв. за лекарства за домашно лечение на пациенти с хронични заболявания. Мнозинството в парламента отхвърли предложенията на ГЕРБ-СДС и "Възраждане". Партията на Бойко Борисов искаше още 100 млн. лв. повече разходи за лечението в болници, с аргумента, че предвиденото от управляващите увеличение няма да покрие инфлационните разходи, както и 20 млн. лв. допълнително за протези на онкоболни.

"Възраждане" настояваше с пари от бюджета да се покриват зъбните протези на възрастните хора, като сходни идеи представи и ДПС по време на второто четене на бюджета в комисия. Георги Михайлов от "БСП за България" обяви, че причината за неодобрението на предложението на опозицията е, че дори и да бъдат приети такива средства, те няма как да бъдат на практика изплатени, тъй като имало юридически неразбирателства между браншовете на зъболекарите и зъботехниците.

Да отпаднат т. нар. лимити в болниците, които представляват ограничения лечебните заведения да преминават през допълнителна процедура за изплащане на разходите, ако са отчели повече от предвиденото според разчетите на здравната каса, предложи д-р Хасан Адемов от ДПС. Мнозинството обаче отказа да се съобрази с това, тъй като смята, че лимитите са инструмент за финансова дисциплина.

Коронакризата скара ГЕРБ и БСП. Проф. Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването, скочи на управляващите, че не са предвидили в бюджета механизъм, по който здравната каса да отпуска допълнително средства на лечебните заведения в случай на нова вълна заради коронавирусната инфекция.

Георги Михайлов ("БСП за България") му отговори, че последният кабинет "Борисов" е поръчал твърде много ваксини, а с временното спиране на употребата на ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд обществото е било допълнително демотивирано от ваксинацията.

Бюджетът на НЗОК предвижда лекарите на първа линия в ковид-битката да продължат да получават допълнителни средства. Настояването на ГЕРБ-СДС за двойно увеличаване на сумата не мина.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички