Бюджетът за здраве. На кого дадоха повече пари?

Ще има добавки за лекарите на първа линия

Бюджетът за здраве. На кого дадоха повече пари? | StandartNews.com

600 милиона лева повече за здраве отпуснаха депутатите, приемайки окончателно бюджета на Здравната каса. Парламентът спря часовника и приема разчетите на НЗОК и Държавното обществено осигуряване.

Здравната вноска остава непроменена. Тя е 8% от дохода като се разпределя в съотношение 60:40 между работодателя и работника, рещи парламентът.

6 050 749 900 лв. е бюджетът за здраве. Почти половината средства са предвидени за лечение в болници.

Най-значително е увеличението на средствата за профилактични прегледи и изследвания. Предвидени са близо 822 млн. лв. за лекарства за домашно лечение на пациенти с хронични заболявания. Мнозинството в парламента отхвърли предложенията на ГЕРБ-СДС и "Възраждане". Партията на Бойко Борисов искаше още 100 млн. лв. повече разходи за лечението в болници, с аргумента, че предвиденото от управляващите увеличение няма да покрие инфлационните разходи, както и 20 млн. лв. допълнително за протези на онкоболни.

"Възраждане" настояваше с пари от бюджета да се покриват зъбните протези на възрастните хора, като сходни идеи представи и ДПС по време на второто четене на бюджета в комисия. Георги Михайлов от "БСП за България" обяви, че причината за неодобрението на предложението на опозицията е, че дори и да бъдат приети такива средства, те няма как да бъдат на практика изплатени, тъй като имало юридически неразбирателства между браншовете на зъболекарите и зъботехниците.

Да отпаднат т. нар. лимити в болниците, които представляват ограничения лечебните заведения да преминават през допълнителна процедура за изплащане на разходите, ако са отчели повече от предвиденото според разчетите на здравната каса, предложи д-р Хасан Адемов от ДПС. Мнозинството обаче отказа да се съобрази с това, тъй като смята, че лимитите са инструмент за финансова дисциплина.

Коронакризата скара ГЕРБ и БСП. Проф. Костадин Ангелов, депутат от ГЕРБ и бивш министър на здравеопазването, скочи на управляващите, че не са предвидили в бюджета механизъм, по който здравната каса да отпуска допълнително средства на лечебните заведения в случай на нова вълна заради коронавирусната инфекция.

Георги Михайлов ("БСП за България") му отговори, че последният кабинет "Борисов" е поръчал твърде много ваксини, а с временното спиране на употребата на ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд обществото е било допълнително демотивирано от ваксинацията.

Бюджетът на НЗОК предвижда лекарите на първа линия в ковид-битката да продължат да получават допълнителни средства. Настояването на ГЕРБ-СДС за двойно увеличаване на сумата не мина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай