Фандъкова с ключов коментар за бюджета на София

Какво беше нейното изказване

Фандъкова с ключов коментар за бюджета на София | StandartNews.com

"Изборите, които идват след 6 седмици, са съвсем закономерна част от демократичния процес. Нека не ги превръщаме в бедствие за хората", призова кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на Столичния общински съвет, където се гласува бюджетът на София в размер на 2,5 млрд. лева.

Настоящият кмет на града се обърна към колегите си на "Московска" 33 с думите:

"Хората ще изберат кого от вас да подкрепят според решенията, които им предлагате, а не заради кризите, които сте създали, за да привлечете внимание. Това София да остане без бюджет, само защото след няколко седмици има избори, не е решение, а предизборни трикове".

Според нея ситуацията, при която на 14 септември се разглежда годишния бюджет на Столична община, е безпрецедентна.

"С подкрепата на всеки един от вас през месец май гласувахме инвестиционната програма на столицата за 2023 г., която позволи както на мен, така и на всички 24 кметове на райони да работим по започнали и подготвени нови обекти. Това беше безпрецедентно обединение на всички политически сили в СОС", уточни тя.

"През тези 4 години ни се случиха много неща – световна ковид пандемия, огромен ръст на инфлацията, на цените на горивата, войната в Украйна, бежански войни и др. Ние знаем колко разправии ни е струвало, но в нито един момент не позволихме да оставим милион и триста хиляди граждани на София без транспорт, без осветление, без строителство на пътища и детски градини без поддръжката на града", подчерта градоначалникът.

Общият размер на бюджета е 2,555 млрд. лева. - два пъти по-голям от първия бюджет на Фандъкова като кмет от 2010 г.

"Дали това е амбициозен бюджет – да. Това е реален бюджет без дефицит и с реални проекти за нови улици и булеварди, за строителство на детски градини и училища, за разширение на метрото и други", категорична е Фандъкова.

Тя поясни, че през 2010 г. приходите на общината са били 460 млн. лв., а днес те са 930 млн. лв. Според нея това показва по-голяма събираемост и посочи, че това е реализирано без вдигане на данъци и такси. Фандъкова посочи, че капиталовата програма е в размер на 670 млн. лв. като най-много средства са заложени за основен ремонт и изграждане на пътни обекти.

Кметът на София изрази надежда бюджетът да бъде приет и напомни, че той не е нейн, а на софиянци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай