Понеделник,

Булгартрансгаз се отчита на Манолова до седмица

От: СТАНДАРТ -
210
Булгартрансгаз се отчита на Манолова до седмица
A
A
A

До седмица поисканите от комисията по ревизията документи от „Булгартрансгаз” ще бъдат предоставени. Това увери зам.-министърът на енергетиката в оставка Жечо Станков в интервю за бТВ.

„Разпоредено е на колегите от „Булгартрансгаз“ във възможно най-кратки срокове да предоставят документите за „Балкански поток“ на комисията за проверка на кабинета „Борисов 3“. Предполагам, че в рамките на следващата седмица ще бъде предадена, но тук става въпрос за стотици хиляди страници, които ще бъдат копирани и предоставени. Не е правилно тази информация да бъде качвана на флашка и разнасяна“, заяви Станков.

„Ние сме толкова открити, виждате всички процедури на „Балкантрансгаз“ се обявяват на база на Закона обществените поръчки. Никога не съм виждал госпожа Мая Манолова в тази светлина – толкова агресивна“, заяви Станков по повод влизането на председателят на комисията за проверка на разходите на кабинета „Борисов 3“ в газовото дружество.

По думите на Станков диверсификацията на газовите доставки за България е факт, изградени са връзки с Румъния, а през Гърция получаваме и азерски газ и потребителите могат да закупуват синьото гориво на борсата от различни доставчици.

Заместник-министърът на енергетиката в оставка отбеляза, че в момента най-големите количества за пренос по „Балкански поток“ са резервирани от „Газпром“, но „процедурата беше открита  и според изискванията на ЕС“.

Инвестицията за изграждането на тръбата ще бъде върната във „възможно най-кратки срокове“. България ще получава до 110 млн. долара от транзитни такси, а „Газпром“ плаща за капацитета на газопровода независимо дали транзитира синьо гориво по него.

80% от компресорните станции са на територията на нашата страна, което е шанс нашата страна да стане „незаобиколим фактор на газовата карта“.

Станков, който беше номинацията на ГЕРБ за министър на икономиката в проектоправителството "Митов", коментира и отказа за съставяне на кабинет от „Има такъв народ“.

„Колегите от „Има такъв народ“ трябваше да излязат с лицата си и да поемат отговорност“, заяви Станков и отбеляза, че офертата за 10 депутати, които да гласуват за правителство на формацията на Трифонов остава.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички