БСП с по-висок данък за доходи над 4500 лв.

Орешарски: Няма да облагаме най-уязвимите

БСП с по-висок данък за доходи над 4500 лв. | StandartNews.com

София. Отмяна на плоския 10%-ен данък върху доходите и въвеждане на необлагаем минимум, предлага БСП.

Без налог ще са доходи, равни на минималната работна заплата, която в момента е 310 лв. По-високо от сегашното 10%-но облагане се предлага за доходи над 4500 лв. и то само за горницата над тази сума. Това означава, че ако някой декларира месечен доход от 5000 лв., той ще плати 10% за сумата до 4500 лв. и по-висока ставка, която засега не е посочена, върху разликата от 500 лв.

Новината съобщи пред бТВ Пламен Орешарски, посочен от лидера на червените Сергей Станишев, като номинация за премиер.


Негативната черта на плоския данък е, че в условия на криза отнема средства от най-нискодоходните българи  и липсва солидарност между различните групи от населението, каза Орешарски. Според него при така посочената тристепенна скала на облагане на доходите за огромната част от българите се запазва сегашният 10% данък, а за най-уязвимите няма да има облагане.

Орешарски заяви, че намира проекта за строителство на АЕЦ Белене за икономически ефективен. "Не разбирам от енергетика, но ако се разглежда анализа на HSBC, тази инвестиция при 60 годишен срок насъществуване на централата, трябва да се откупи за 10-15 г. Това е впечатляваща ефективност", коментира Орешарски.

Той призна, че е бил убеден да се съгласи да бъде номиран за премиер, защото Станишев е говорил за държавата, а не за партията. "Не аз напуснах СДС, те прецениха, че нямат нужда от мен", каза той по повод бившето си членство в синята партия. На въпроса дали е ляв или десен той се определи като републиканец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай