БСП с още две имена за "Дондуков" 2

БСП с още две имена за "Дондуков" 2 | StandartNews.com

БСП с още две имена за "Дондуков" 2. Към вече известните шест имена за преговори- ген. Румен Радев, Илияна Йотова, Янаки Стоилов, Румен Гечев, Михаил Миков и омбудсманът Мая Манолова, ще бъдат добавени тези на Таско Ерменков и Марио Трайков. Това стана ясно от евродепутатът и член на Изпълнителното бюро на БСП Илияна Йотова.

„Твърдо сме решени да спечелим тези избори и да излъчим печелившата кандидат-президентска двойка", обяви тя на пресконференция в централата на партията. По нейните думи БСП иска да промени модела на управление в страната и президентските избори ще бъдат отключващият модел за това. „Смятам, че ще бъде създаден широк ляв и центристки фронт", допълни тя.

По повод изявлението на Татяна Дончева, че се оттегля от преговорите с БСП, Йотова коментира, че коректният начин между партньори е след срещата да могат да се чуят и двете мнения и да има възможност за въпроси от страна на медиите. „Това е потвърждение на тезата, че Дончева ще се кандидатира за президент", каза още тя.

Според Йотова, когато една партия тръгва на избори, започва атаката и срещу своите опоненти. „За няколко седмици от потенциален партньор се превърнахме в опонент. Смятаме, че с „Движение 21" могат да се водят разговори в другата посока – да се създаде атмосфера на честна игра, обединени усилия срещу евентуални фалшификации и купуване на гласове. За всичко това има технологии и сътрудничество", добави тя, цитирана от пресцентъра на БСП.

Парите за границите не са извоювани от Борисов
Ако не беше нашата намеса в ЕП, България и Румъния въобще нямаше да фигурират в общата политика за охрана на границите
„Парите за границите не са извоювани от Борисов. Срамота е, че 2011 г., когато трябваше да се защитава бюджетът на България по тема граници и убежища, се допусна смешната сума от под 100 млн. евро за охрана на границите и сигурност", посочи Йотова. Тя подчерта, че когато се е правила годишната финансова рамка през 2012г, тогавашното правителство не е успяло да защити допълнителни суми. „Не ме убеждавайте, че допълнителна сума от 6 млн. евро ще реши нашите проблеми. Ако не беше нашата намеса в ЕП, България и Румъния въобще нямаше да фигурират в общата политика за охрана на границите, защото позицията беше, че ние се подразбиране", допълни тя и поясни, че документът е бил направен само за Шенгенска Европа и е изключвал България, Румъния и Хърватия.

Йотова е на мнение, че България продължава да се държи сякаш политиката за бежанците не я интересува и слуша само началниците. „Защо ЕС дава 6 млн. евро на България и много повече за укрепване на македонско-гръцката граница и на българо-сръбската? Не е ли това предпазна клапа за преминаване на бежанци и мигранти към Западна Европа, а ние бавно и славно се превръщаме в буферна зона? Каква ще бъде позицията през октомври на българското правителство за отпадане на визите за турски граждани?", попита евродепутатът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай