БСП с декларация за състоянието на бизнеса и социалната стабилност

БСП с декларация за състоянието на бизнеса и социалната стабилност | StandartNews.com

Парламентарната група на БСП Лява България излезе с декларация по повод изпълнението на държавния бюджет през първото тримесечие на 2015 година. Социалистите посочват, че зад огласените данни на Министерство на финансите прозират притеснителни тенденции за бизнессредата, потреблението и нивата на бедност.

В декларацията пише: "Събраните приходи от корпоративни данъци през 2015 г. са с 20 млн. лв. по-малко от тези през 2014 г. Това означава, че фирмите работят в по-лоши условия в сравнение с предходната година. Според НСИ, през първото тримесечие на 2015 г., те са инвестирали 550 млн. лв. по-малко за обновление на своето производство в сравнение с 2014 г. През януари-март 2015 г. разходите за придобиване на дълготрайни материални активи са 3,1 милиарда лева, а за първото тримесечие на 2014 г. са били 3,6 милиарда лева. През цялата 2014 г. тези ключови за растежа разходи са се увеличавали като през последното тримесечие на 2014 г. са били 5,350 милиарда лева. Пак според НСИ очакванията на бизнеса – частен и държавен, за тази година са 30% по-малки инвестиции за спрямо предходната. Същият източник сочи, че инвестициите за тази година в частния сектор ще се свият с почти 40%. БНБ допълва, че за януари-март 2015 г. преките чуждестранни инвестиции ще са по-ниски с 58 милиона лева в сравнение с периода януари-март 2014 г."

От БСП посочват, че според данни на правителството над 1 млн души живеят с по около 340 лева на месец. Това те отчитат като притеснителен факт - всеки втори и трети човек в държавата е "работещ беден"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай