БСП отложи пленум, Сергей се бетонира

БСП отложи пленум, Сергей се бетонира | StandartNews.com

Червените ядосани на Станишев за мълчанието, Овчаров иска Ламбо за лидер

БСП е в ступор, а Сергей Станишев се бетонира на лидерското място. Така разчетоха вчера SMS-а си за отлагане на днешното заседание на Националния съвет на партията червени депутати. Съобщението, което без разпратено вчера, гласяло, че пленумът се отлага за неопределено време. На него трябваше да се реши бъдещето на Станишев като председател на Столетницата. Заради ситуацията с банките у нас обаче червените няма да се събират на "Позитано" 20 в понеделник. "Стандарт" научи, че соцлидерът Сергей Станишев ще пропусне официалното откриване на първата сесия на Европарламента в Страсбург на 1 юли. Причината е, че ситуацията в страната налага той да остане тук през следващите два-три дни, коментираха лаконично членове на Изпълнителното бюро на партията.

Съобщението за отлагането на пленума разгневи някои от съпартийците на Станишев, които настояват на нов лидер на БСП. Малко преди да стане ясно, че Националният съвет се проваля, Георги Кадиев изрази надежда във Фейсбук, че партията има "последен шанс, за да отидем с ново лице на изборите и поне с нещо да сме различни и интересни." Кадиев се обяви за спешен конгрес за избиране на нов лидер и членове на изпълнително бюро, с които БСП да отиде на избори. И допълни: "Вариантът избори със Станишев плюс козметични промени в ИБ според мен ни води към третото място на 5 октомври..."

Словесна атака срещу сегашния лидер на БСП отправи и Румен Овчаров. "В момента неговото оставане е политически нецелесъобразно. То тежи и на партията, и на държавата", каза той пред "Радио К2. "Освен това, БСП не е самодържавие, не е империя. Личната лоялност към председателя е нещо различно от лоялността към партията като цяло", допълни Овчаров. Според него "ако ръководството на БСП продължи да се окопава, резултатът на изборите ще бъде катастрофален". Овчаров смята, че лидерът на БСП трябва да инициира промяна сега и ще може да се постигне добър резултат на предсрочните избори. Овчаров подчерта, че вариантите за партията са цялостна промяна на ръководството и лансирането на Стефан Данаилов като временен лидер. Ламбо можел да поеме процеса на обновяване и създаване на различна визия на БСП.

Междувременно от "Позитано" 20 съобщиха за "Стандарт", че пленумът "може да се проведе във вторник или сряда". На заседанието се очаква икономическият министър Драгомир Стойнев да бъде предложен от Станишев за член на ръководството на партията. Новият шеф на депутатите от "Коалиция за България" Атанас Мерджанов също трябваше да влезе в ИБ на БСП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай