БСП отказа на ГЕРБ за конституцията (ОБЗОР)

БСП отказа на ГЕРБ за конституцията (ОБЗОР) | StandartNews.com

Местан призова за експертното мнение на проф. Марков и проф. Близнашки

БСП отказа на ГЕРБ да оглави временната комисия за промените в конституцията. Те бяха внесени в парламента във вторник от 132-ма депутати на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и Българския демократичен център.
Народните представители гласуваха вчера създаването на комисия към Народното събрание, която да се занимаваха с конституционните изменения. Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че на председателски съвет от ГЕРБ са предложили за шеф на тази комисия да бъде избран социалист. По-късно обаче от левицата обявиха, че отказват.

"Това предложение е интересно и отговоря на капацитета на нашата парламентарна група, но сами разбирате, че при условие, че нашата група е против тези промени в конституцията, не е целесъобразно да приемем това предложение", обясни соцдепутатът Чавдар Георгиев.

"Ако в Конституционния проект има текстове, които са от компетенциите на ВНС, ние ще нарушим върховенството на закона в името на върховенството на закона", заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. И припомни, че тази теза се изказва от конституционалистите проф. Георги Марков и проф. Георги Близнашки. "Преди да убедят ДПС, вносителите трябва да убедят експерти, които са се ценностно позиционирали като поддръжници на днешното управление, а не на днешната опозиция", каза още Местан.

"Едновременно с това е необходима промяна на властовата формула, българското управление трябва да се освободи от популистите, от ултранационалистите, защото недемократични сили не могат да генерират демократични реформи", отбеляза Местан.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов заяви, че въпреки поставените 7 условия към ГЕРБ депутатите му няма да оттеглят подписите си от поправките на конституцията. АБВ окончателно отказаха подкрепа за промените в основния закон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай