БСП обвини Цветанов в уронване на престижа на полицията

Цветанов отговори, че в момента не е министър на вътрешните работи, за да му искат оставката

БСП обвини Цветанов в уронване на престижа на полицията | StandartNews.com

София. БСП обвини бившия вътрешен министър Цветан Цветанов в уронване на престижа на полицията и му поиска оставката. Поводът е изказване на Цветанов по време на посещението му в Брюксел, че българската полиция се държи по същия репресивен начин както украинската. Според левицата той не може да коментира извън пределите на страната.

Цветанов отговори, че в момента не е министър на вътрешните работи, за да му искат оставката.

„Един бивш вътрешен министър да коментира извън пределите на страната и да уронва целия престиж на страната. Това беше върхът на падението на Цветанов", каза депутатът Борислав Гуцанов.

Колегата му Атанас Мерджанов попита, дали това е моралният съдник на управляващите.

„Политикът, вицепремиерът и министър на вътрешните работи, който допусна да бъде използван репресивния апарат за изнудване и за партийно-политически цели. Това ли е човекът, който ще всява респект сред европейските институции? Отива ли на един бивш вътрешен министър да се отнася по подобен начин и да дава квалификация на полицията, която сам той е ръководил?", попита Мерджанов.

Той припомни изявление на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, в което той заявява, че никога не би си позволил да хвърли камък върху дейността на полицията.

„Питаме ние Бойко Борисов – как може Христо Бисеров само за едно повдигнато обвинение да се оттегли от политиката, а Цветанов, който има три повдигнати обвинения, продължава да раздава справедливост и да бъде съдник от последна инстанция", коментира Мерджанов.

Той припомни обещание на Цветанов, че ако има повдигнати срещу него обвинения, сам ще се оттегли от политиката.

„Аз не топя българската полиция, винаги съм се отнасял с необходимото уважение и респект към полицията. Точно за това по бюджета на МВР, ще кажа много неща, които са несъстоятелни в това, което са предвидили в бюджета за 2014 година. То няма да може да покрие необходимите разходи на МВР", каза още в отговор Цветан Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай