БСП настоява за минимална заплата 340 лв. от 1 януари

Социалистите ще настояват пред кабинета за едногодишно замразяване на пенсионната възраст

БСП настоява за минимална заплата 340 лв. от 1 януари | StandartNews.com

София. От БСП продължаваме да държим на социалните си ангажименти и искамe да разсеем публичното съмнение, че партията отстъпва от работата в социалната сфера.

Това заяви Корнелия Нинова на пресконференция на "Позитано" 20. Тя напомни основните предизборни приоритети на партията - замразяване на пенсионната възраст и вдигане на минималната работна заплата.

„Първата стъпка ще е от 1 януари да се замрази стажът и възрастта за пенсиониране. Въвеждане на швейцарското правило за индексиране на пенсиите - 50% инфлация - 50% ръст на заплатата.

Втората стъпка - увеличаване на минималната работна заплата - ангажиментът ни е тя да стане 450 лева до края на мандата. Ние предлагаме това увеличение да стане от 1 януари с първа стъпка - 340 лева", поясни Нинова.

Ангажиментът на БСП е за увеличение на детските надбавки от 35 лв. на 50 лв., с ревизия на подоходния критерий. Със сигурност ще има увеличение на детските надбавки от началото 2014 г. За децата с увреждания, се предвижда да бъдат увеличени средствата така, че плащанията към тях да представляват 70 % от минимална работна заплата. "От тези социални ангажименти няма да отстъпим, ще водим разговори със синдикати, неформални организации, социален съвет, тристранен съвет", каза Нинова.

Тя поясни, че през последната седмица се изказват различни мнения по действията на БСП в социалната сфера и затова се е наложило да се излезе с позиция. "Няма да отстъпим от нещата, които сме заявили. Водят се разговори с правителството по всичко заявено от БСП", категорична е Корнелия Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай