БСП: Нарушенията за „Авиоотряд 28” са пробив в националната сигурност

БСП: Нарушенията за „Авиоотряд 28” са пробив в националната сигурност | StandartNews.com

София. "Нарушенията в ползването на „Авиоотряд 28" са пробив в системата на националната сигурност", определи в ефира на ТВ7 ползването на отряда народният представител от КБ Жельо Бойчев, който е и член на временната комисия, проверяваща дейността на звеното.

По думите му правителственият авиоотряд не е ползван според разписаните правила. „Оказва се, че за експлоатацията му се е стъпвало върху недотам ясни правила, затова трябва тези правила да бъдат разписани много ясно", обясни Бойчев. Той допълни, че комисията не може да разгледа списъците на хората, които са пътували, защото от всички ръководители, имащи отношение по случая, се е разбрало, че такива никъде не се съхраняват.

"Авиоотрядът не може да работи като търговско дружество и не може да изпълнява търговски полети", категоричен бе Бойчев. Той изрази мнение, че най-лошият ефект от подобни нарушения е изграденото негативно отношение на българското общество към така наречените привилегии на управляващите. По думите му това задължава комисията за проверка на „Авиоотряд 28" да даде отговор как е ползвано звеното и допълни, че предстои представянето на анализ за себестойността на полетите, както и административно отговорните лица за допуснатите нарушения.

"В момента е важно да направим така, че тази енергия, която идва от улицата, тези искания да бъдат чути и да бъдат извършени съответните промени", каза Бойчев. Той призна, че част от проблема е липсата на чуваемост и в тази връзка основна задача е възстановяването на диалога.

Според депутата исканията на хората ще „потънат", ако няма рационалност и ако не бъдат облечени в конкретни промени. „За първи път има готовност и в НС, и правителството да извършат промени, които предишни състави не са искали и не са имали волята да направят", каза още Бойчев. В подкрепа на думите си той даде пример с промените в Закона за енергетиката, както и мораториумът върху строежите по Черноморието, които предишни правителства са отлагали с години.

По темата с промените в изборното законодателство, депутатът бе категоричен, че българското общество трябва да участва в изготвянето им, за да бъдат те устойчиви и работещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай