БСП и ГЕРБ си мерят митингите

Власт и опозиция взаимно се обвиниха за екшъна пред парламента

БСП и ГЕРБ си мерят митингите | StandartNews.com

София. БСП и ГЕРБ ще се надцакват с митинги в събота. Една магистрала ще дели привържениците на власт и опозиция. Стартът на митингите ще е в 12 ч в София и Пловдив.

Стягаме голям антиправителствен митинг, обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента вчера. "Хиляди хора във Facebook и навсякъде ни призовават да оглавим протестите и да се намесим в тях", каза Борисов. Привечер обаче ранобудните студенти му отговориха с декларация, че не искат ГЕРБ и Борисов до тях.

Ще докажем, че мнозинството хора подкрепят кабинета "Орешарски", ще организираме многохиляден митинг в София, светкавично коментираха депутатите от БСП. "Със събитието ще кажем ясно "Не" на омразата", потвърди за пред "Стандарт" медийният секретар на червените Антон Кутев. По неофициални данни на жълтите павета се очакват над 30 000 активисти от цяла България. Организацията вече е започнала и червените смятат да спретнат втора Бузлуджа, но в София. Очакваме подкрепа и от ДПС, казаха от "Позитано" 20. Големият митинг вероятно ще е на "Орлов мост".
Заради масовката под тепетата депутати от ГЕРБ от сега са поръчали плакати. Мобилизирани са и редовите членове, които ще бъдат извозени с автобуси от цялата страна.

С декларации, осъждащи екшъна пред парламента във вторник вечерта, започна пленарният ден вчера.
"Всички видяхме сцени на насилие пред Народното събрание, опит за превземане на сградата на българския парламент. Тези, които стоят зад организацията на тези събития, напускат сега залата, а техните ръководители са истинските подстрекатели на опита за щурм", обърна се към ГЕРБ соцлидерът Сергей Станишев. По думите му във вторник вечерта пред парламента са били докарани ултраси, очевидно с цел да щурмуват Народното събрание. "Аз задавам въпроса в коя демократична държава и извън ЕС подобно вандалско действие и опит за метеж са допустими?", добави Станишев. И допълни: "Волно или не, хора, които участват в протестите, особено в такъв тип насилие, какъвто видяхме, обслужват този интерес - връщането на ГЕРБ на власт. Искам да им кажа, на тези, които кроят тези планове, готвят и организират метежи, няма да мине, защото България се нуждае от оздравяване".

"Законодателният орган на страната беше атакуван от ултрасите", каза в специална декларация и лидерът на ДПС Лютви Местан. "Прави ли ви впечатление, че Борисов и компания не се държат политически - прочетоха си декларацията и напуснаха! Във вторник лидерите им ги нямаше, защото вече бяха организирали метежа", допълни Местан. По думите му за ГЕРБ властта е "Солунската митница на Бай Ганьо, която захранва първичната им зейнала за още блага паст". Местан завърши с призив към ГЕРБ: "Елате на сцената на политиката! Не можете обаче! Защото там Орешарски е несравнимо по-добър и заслужава своя шанс".

"Управляващото мнозинство превърна жълтите павета в гладиаторска арена и окървави мирния протест на невъоръжените български студенти", отговори от името на ГЕРБ Цвета Караянчева.

"По никакъв начин не си приписваме това, което правят студентите и протестиращите - абсолютно тяхна воля си е", каза в кулоарите Борисов. И отхвърли обвиненията, че ГЕРБ организира протести на жълтите павета.

Облепиха с рисувани тухли новите огради на парламента

С нова плътна ограда осъмна Народното събрание в сряда сутринта. След като във вторник вечерта група младежи отскубнаха загражденията от жълтите павета и ги завлякоха пред Софийския университет, МВР постави нови. Този път металните огради са хванати със скоби, като не обикалят целия парламент, а пазят само парадния вход. Останалата част от сградата вчера бе обградена от живи полицейски вериги. Встрани от полицаите пък бяха подредени жандармерийски коли, патрулки и две линейки. За да види организацията на охраната, пред парламента вчера сутринта отиде и главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

За разлика от вторник, когато напрежението около парламента ескалира няколко пъти, в сряда до сблъсъци между полиция и протестиращи не се стигна. Студенти и протестиращи от групата #ДАНСwithme на няколко пъти вчера прекосяваха жълтите павета от Софийския университет към парламента, коментирайки, че "се шегуват с полицаите". Протестният ден започна около 10 часа сутринта, когато пред централния вход на парламента се събраха около стотина души, които после се увеличиха до 200. От другата страна - откъм пл. "Св. Александър Невски", пък се събраха протестиращи в подкрепа на кабинета "Орешарски", наброяващи около 150 души. В това време студентите обявиха намерение да повторят вчерашния сценарий и да окупират Народното събрание. Вместо това обаче облепиха новите ограждения с листове с изображения на тухли, илюстрирайки Берлинската стена.

Около обед група от "Ранобудните студенти" излезе от Ректората и в колона по един се насочи към Орлов мост по "Цар Освободител". Младежите не спряха движението, а един след друг вървяха по осовата линия по средата на платното. Те бяха спрени от полицията на пресечката с бул. "В. Левски", където насядаха по паветата. Движението на колите по "Цар Освободител" бе спряно.
След като в 14 ч свърши работното време на депутатите, група протестиращи започна да се изтегля към сградата на Министерството на вътрешните работи на ул. "Шести септември".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай