БСП захвана омайна песен за коронавируса

Нека се поуспокоим и погледнем с реални очи на ситуацията, зоват червените

БСП захвана омайна песен за коронавируса | StandartNews.com

„Това е въздушно-капкова инфекция, която постепенно влиза в рамките на повечето такива инфекции. Притеснително е, че около нея се създава голямо напрежение. Икономическите последствия от COVID-19 ще бъдат много по-тежки от медицинските последствия”, заяви депутатът от БСП проф. Георги Михайлов пред БСТВ.

„Коронавирусът няма нито един от показателите, по които да се класира като особено опасна инфекция. Нейни братовчеди са Южноазиатският вирус, както и САРС, които са с много по-голяма смъртност. Всяка една инфекция опира до смъртността - от данните се вижда, че пикът на тази пандемия е минал през март, април и май тази година.”, поясни народният представител.

Той подчерта, че смъртността се е понижила, но е нараснал броят на положителните случаи, защото есенният период е характерен с повече въздушно-капкови инфекции: „Не бива да има огромно напрежение сред хората. Много обстоятелства около инфекцията са ясни, вече има и готови ваксини, които скоро ще се произвеждат.”

Проф. Михайлов коментира, че PCR тестът не може да определи диагностичното състояние на човек: „PCR е моментна снимка, и то само в един ракурс на човешкия организъм. Това, че имаш позитивен PCR тест не означава, че си болен и че си заразоносител. PCR не може да каже дали един човек е болен или заразен”. 

Той подчерта, че трябва да се внимава, когато се хвърлят тези данни в общественото пространство, защото това поражда страх у хората: „Нека се поуспокоим и погледнем с реални очи на ситуацията.”

„Учуден съм от това, че управляващите повериха в един директор на училище да реши дали учениците ще ходят на училище или не, и на базата на 1 случай да се взимат кардинални решения, касаещи бъдещото на тези деца. Броят на заразените не означава брой на болните. Начинът, по който се отнасяме с тази инфекция не е карикатура, а нещо повече. Щеше да бъде смешно, ако не е тъжно”, каза проф. Георги Михайлов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай