БСП върна мандата. Избори на 11 юли/ВИДЕО/

Корнелия Нинова е при президента

БСП върна мандата. Избори на 11 юли/ВИДЕО/ | StandartNews.com

БСП върна мандата за съставяне на правителство. Изборите най-вероятно ще са на 11 май, каза президентът Румен Радев.

Г-н президент, нашето желание бе да има правителство, което да реши няколко важни въпроса: да приеме социални мерки в помощ на хората, да посочи икономически мерки в помощ на бизнеса, да подготви плана за възстановяване и развитие и да започне истинска ревизия на кабинета „Борисов”, каза Нинова. И продължи: „В името на тези приоритети подадохме ръка на втората партия, уви ръката ни не бе приета. Новите партии не приеха дори тези приоритети. Така е ясно, че не можем да съставим кабинет.”.

Нинова припомни решението на великденския пленум на БСП в събота за връщане на мандата и каза: „Няма промяна в позицията ни”. След което върна папката на Радев.

Разбирам вашите мотиви, оценявам решението на БСП да не става мандатоносител на експертно или програмно правителство. България има нужда от волева позиция, каза Радев. И допълни: „Очевидно отиваме към разпускане на парламента и предсрочни избори, но ако и след тях не може да се състави правителство, има реална опасност от конституционна криза.”.

Радев призова всички политически партии да избистрят своите приоритети, да преосмислят своето поведение и да потърсят единодействие в името на дневния ред на България – възстановяването на демократичните институции, върховенството на закона, борбата с пандемията и бедността.

Радев припомни, че днес в 14 ч. прави конкултации за състава ЦИК. И заяви, че иска Комисията да започне да действа едновременно с разпускането на парламента и насрочването на новите избори. В петък в 9 ч. предложените членове на ЦИК ще бъдат публично изслушани. Указът за назначаването им ще бъде обнародван на 11 май. След това Радев ще разпусне парламента, ще насрочи изборите и ще назначи служебен кабинет. Така като най-вероятна дата на изборите се очертава 11 юли, каза Радев.

Той съобщи, че ще покани политици от БСП в състава на служебното правителство. А Нинова поиска да научи предварително имената им, за да може Националният съвет на БСП да ги одобри. Радев мълчаливо кимна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай