Петък,

БСП-София втвърди тона за училище "Максим Горки"

От: СТАНДАРТ -
150
БСП-София втвърди тона за училище "Максим Горки"
A
A
A
  • Искането за преименуване на 36-о СУ „Максим Горки“ е опит за груба политиканска пропаганда, обявиха съветниците социалисти
  • Категорично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата, гласи позиция на червената група в СОС

Докладът на общинския съветник от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно училище "Максим Горки" в София е опит за поредна груба политиканска пропаганда. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като "десни" в СОС не се посвениха да посегнат на училището, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към руската култура, те търсят начини да я изтрият от паметта на поколенията чрез забрани и омаловажаване. Това се казва в позиция на групата на „БСП за България“ в СОС.

Общинските съветници от БСП категорично и отговорно се противопоставят на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата.

„Изразяваме нашата почит и уважение към паметта на ген. Иван Колев - командир на Първа българска конна дивизия по времето на Първата световна война, който воюва за Добруджа. Но същевременно отстояваме принципа да бъдат именувани училища на български и световни духовни водачи и творци с принос към културата и знанието. А с имената на достойни българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято дейност има принципно сходство с приноса им за развитие и утвърждаване на България“, убедени са социалистите.

Пълен текст на позицията:

 

ПОЗИЦИЯ

на

общинските съветници от

групата на "БСП за България" в СОС

            Докладът на общинския съветник от Демократична България Веселин Калановски с искане за преименуване на 36-о Средно училище "Максим Горки" в София е опит за поредна груба политиканска пропаганда. Много притеснително е, че в безпринципния си поход за изборни гласове, определящите се като "десни" в СОС не се посвениха да посегнат на училището, на културата и духовността. Обладани от беса на омразата към руската култура, те търсят начини да я изтрият от паметта на поколенията чрез забрани и омаловажаване.

            Нещо повече, в старанието си да са последователни "фоби", съветниците от Демократична България цинично се възползват от името на достойния българин ген. Иван Колев, чието име училището е носило от 1938 до 1950 година. След като желаят промяна, поне да бяха проявили малко уважение към знанието и да бяха предложили връщане на някое от имената на по-ранните патрони на училището. То е създадено през 1915 година с името "Св. Св. Кирил и Методий", а по-късно част от него е кръстено на Иван Вазов.

            Общинските съветници от Демократична България не искат имената на светите братя или на Дядо Вазов, тъй като те не им вършат работа в политическите конюнктурни щения и в пълзенето пред новите "Големи братя" днес. Да, ген. Колев е бесарабски българин, от територията на днешна Украйна. Внушението е прозрачно, но призоваваме в миазмите на политическите боричкания да не въвличат поне децата и училищата. Това позорище в политиката е познато от бивши времена в България.

Наскоро СОС вече си сложи на челото флага на чужда държава. А следващата стъпка каква е - да натрупат книгите на Максим Горки на камари и да ги запалят?! Така, както изглежда, може би истерията на нов образователен възродителен процес няма да подмине и столичните училища с имената но Пушкин, Толстой, Ломоносов, Санкт Петербург, Тимирязев, Рьорих, Галина Уланова...

            Ние, общинските съветници от БСП, категорично и отговорно се противопоставяме на опитите за цинично политиканстване в сферата на образованието и културата. Изразяваме нашата почит и уважение към паметта на ген. Иван Колев - командир на Първа българска конна дивизия по времето на Първата световна война, който воюва за Добруджа. Но същевременно отстояваме принципа да бъдат именувани училища на български и световни духовни водачи и творци с принос към културата и знанието. А с имената на достойни българи - военни, лекари, инженери, да бъдат удостоявани институции, чиято дейност има принципно сходство с приноса им за развитие и утвърждаване на България.

            Докладът на Веселин Калановски от Демократична България не решава какъвто и да било проблем, а създава условия за поредното разделение в обществото. В същото време вече четири години СОС не се произнася по същество относно идеята за поставяне на паметник на българските деца, убити по време на репресиите в периода 1925-1944 година. Циничното мълчание е срам за България!

            Ние, общинските съветници от БСП, познаваме проблемите на столичното образование и не приемаме, че доклади за промяна на имена на училища и подобни неморални политически фойерверки биха подобрили качеството на образованието. Загрижени сме за подготовката и реализацията на поколенията деца и юноши, имаме нашите виждания за пътищата и начините за постигане на модерно и ефективно образование и сме готови да ги споделим и да ги реализираме съвместно с всички, без значение на политически тежнения и идеологически пристрастия.

12 април 2022 г.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички