БСП ще подкрепи ветото на президента върху промени в НК

Крум Зарков поиска управляващите, които "останаха глухи към всички предупреждения, включително и от експертната общност", да не се оправдават с европейски директиви...

БСП ще подкрепи ветото на президента върху промени в НК | StandartNews.com

БСП ще подкрепи президентското вето върху текстове от Наказателния кодекс, коментира пред журналисти в парламента Крум Зарков.

Днес Румен Радев върна за ново обсъждане от депутатите разпоредби от Закона за изменение и допълнение на Наказателния кодекс, с които се променят норми в Наказателно-процесуалният кодекс.

По думите на представителя на левицата ветото на президента по отношение на изключение на общоприетия принцип - когато някой е арестуван, има право да уведоми трето лице - е напълно основателно. БСП предложи между първо и второ четене този текст да отпадне, ние му се противопоставихме още тук, припомни Зарков. Той поиска управляващите, които "останаха глухи към всички предупреждения, включително и от експертната общност", да не се оправдават с европейски директиви. Директивата, която е в основа на този текст, ясно определя при какви престъпления - тежки, престъпни групи, тероризъм -  може да бъде използвано такова изключение, разясни Крум Зарков. В българския закон това нещо го няма и много правилно президентът го връща за обратно обсъждане, категоричен е депутатът. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай