Румен Гечев скърца със зъби. Какво взриви коалицията?

По-вероятно е президентът да приеме папката без правителство

Румен Гечев скърца със зъби. Какво взриви коалицията? | StandartNews.com

БСП направи възможното в рамките на тази сложна коалиция, ние сме доволни от това, че успяхме да изпълним ролята си на социален вектор и да постигнем значителни промени в досега несправедливата пенсионна система, да осигурим финансови стимули за младите семейства, чрез промени в данъчните стимули. Това каза Румен Гечев от БСП в предаването "Още от деня" на БНТ.

Той обясни, че БСП е била длъжна да опита да състави правителство. "Опитахме се да формираме законодателна програма, която да отразява икономическите, а и обществени интереси", заяви Гечев.

Според него, проблеми в коалицията е имало, защото е била разнородна. "Това правителство не можа да разработи и да предложи на парламента дългосрочна програма за развитие, това е изключително голям минус, но той се дължи не на това, че БСП за България и коалицията е попречила с нещо, ние твърдим, че програмата която ние представихме на предните избори, можем да отворим страница по страница, и да видите, че социалната програма е реализирана в значителна степен, но това не е достатъчно", коментира Румен Гечев. Въпреки различията между коалиционните партньори, Гечев смята, че е направено много в коалицията.

"Няма как четири партии по всички въпроси да гласуват еднакво и няма как тези четири партии да си позволят още в началото на коалицията да турпилират коалицията, примерно заради избора на ръководител на КЕВР", обясни Гечев.

Решението на енергийната комисия Иван Иванов да се върне като председател на КЕВР, той коментира така: "БСП винаги е взимала решение в полза на държавата, и ако решението е юридическо издържано, мисля, че това не би било проблем."

"Крайно време е в България да се внимава много, когато има кандидати за определени длъжности. Българите трябва да сме по-взискателни, когато ни се предлагат кандидатури на длъжности от които зависят съдбините на България", подчерта Гечев.

"По-вероятно е президентът да приеме папката без правителство и да обяви изборите най-вероятно в началото на октомври", заяви Румен Гечев.

"Решението на "Продължаваме промяната" да спрат преговорите с Газпром, противоречи на политиката на Европейската комисия, тъй като тя никога не е поставяла санкции върху вноса на природен газ от Русия. Ние имаме шанс при възобновяване на условията, които сме подписали с Газпром да осигурим допълнителни доставки на България и да реализираме договора, който е в сила и не е приключил, но това означава да се започнат незабавни преговори", обясни Гечев. "Да си спреш доставките на природен газ, който ти идва под краката в България по тръбата, и да гониш втечнен газ с кораби, които да ти идват от хиляди километри без да имаш договор, това е доста неприемлива управленска аватнюра", добави още той.

"БСП е готова за изборите, ще отидем при избирателите, ще им кажем какво сме направили, ще бъдем откровени какво не сме направили. Ако заслужим доверието на хората и сме повече народни представители, нашата парламентарна сила ще бъде по-голяма", завърши Румен Гечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай