БСП продължава да настоява за предсрочни избори

“Тези 8% одобрение на парламента са най-ниската точка, която парламентът изобщо някога е достигал от началото на промените, преди близо 30 години“, каза Кристиан Вигенин...

БСП продължава да настоява за предсрочни избори | StandartNews.com

Мисля, че предсрочните избори ще бъдат естествено следствие от всичко, което се случва в последните месеци. Виждаме, че управляващите не успяват да намерят перспектива за развитието на страната, коментира пред БНР секретарят на парламентарната група на БСП, Кристиан Вигенин.

Общо взето цялата политика е насочена към едно преразпределяне на средства в определени посоки и запазване на властта.

“Тези 8% одобрение на парламента са най-ниската точка, която парламентът изобщо някога е достигал от началото на промените, преди близо 30 години“, каза той.

Отговорността и за управлението и за начина, по който се управлява страната е на управляващите. Няма как опозицията да е виновна за това, допълни още депутатът от БСП.

“Нашето внимание няма да се отклони от вътрешната политика и ние ден след ден и всяка седмица ще даваме своите предложения, своите алтернативи….Особено сега, когато вече имаме много ясно предложение към българските граждани за това как трябва да се развива страната. Вчера Националният съвет прие “Визия за България“ и на база на това ще се нашите предложения, въобще нашата политическа дейност, като опозиция и подготовката да влезем в управлението“, коментира Вигенин.

“ГЕРБ може да се каже, че е второстепенен въпрос - да, политическата битка стои, но голямата цел е да променим посоката, в която се развива България. Ние предлагаме новата посока за развитие. И ако гражданите смятат, че трябва да ни дадат своето доверие, нека го направят, за да се случи това ГЕРБ трябва да бъде отстранена от властта“, каза той по въпроса дали тактиката на БСП ще бъде да използва вътрешнополитическите противоречия и проблемите в страната и да ги употреби в своя полза за евроизборите.

Относно мястото на евентуални предсрочни избори Вигенин  каза: “Когато дойдат, тогава, въпросът е, че те са неизбежни. И колкото по-рано се случат по-добре. Няма как ние да го предвидим. Тъй като в голяма степен това зависи от самоусещането на управляващите“. Но много зависи и от гражданите. Докога и колко дълго ще търпят това положение и доколко силно ще повярват в алтернативата, която ние предлагаме. Срокове не даваме, но ние поддържаме висока степен на готовност. Въпреки, че в момента фокусът ни са европейските избори, които със сигурност ще се състоят в края на май“, коментира още Вигенин.

Той изказа мнение и по послания, които БСП  ще отправи към избирателите: “Ако трябва да обобщя. Решителна промяна и в начина, по който функционира Европейският съюз и политиките, които прилага. Ние искаме ЕС да бъде един социален съюз. Един съюз, който в много по-голяма степен да отразява тревогите на гражданите и да решава техните проблеми. Един съюз, който не е фокусиран върху проблемите на бюрокрацията, а съюз, който живее с реалните проблеми и на държавите, и на гражданите“, обобщи той.

Обсъди още и бъдещето на Сергей Станишев като евентуален евродепутат, издигнат от БСП: “Мястото на един или  друг в листата дали ще го има, къде ще бъде, е пак второстепенен въпрос. Важна е политиката, която предлагаме. Очакваме тези, които ще бъдат избрани в следващия ЕП, да следват тази линия на поведение на политик“. При нас се решават колективно нещата нашите представители в европарламента естествено ще бъдат част от групата на Партията на европейските социалисти и ще се борят заедно по тия теми, а по различията ще се устояват нашите становища.

По големите въпрос, най-важните бих казал, няма големи различия между БСП с Партията на европейските социалисти, посочи още Вигенин.

Вигенин уточни още, че до март националният съвет на БСП ще определи листата с номинации от местните структури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай