БСП погна правната комисия, искат правила за ЦИК

На брифинг в Народното събрание депутатът от левицата Крум Зарков определи аргумента на ГЕРБ, че настоящият състав на комисията е много опитен и трябва да проведе изборите през май, като "скандален" и "неприемлив"...

БСП погна правната комисия, искат правила за ЦИК | StandartNews.com

БСП даде срок от два дни на правната комисия в парламента да изработи правила за избор на нови членове на Централната избирателна комисия. На брифинг в Народното събрание депутатът от левицата Крум Зарков определи аргумента на ГЕРБ, че настоящият състав на комисията е много опитен и трябва да проведе изборите през май, като "скандален" и "неприемлив".

До 21 февруари трябва да бъде избран нов състав на ЦИК, категоричен е Зарков, като се аргументира със законовите текстове и попита: "Кой ни гарантира, че утре депутатите няма да счетат, че са натрупали достатъчно опит и могат просто да продължат мандата си? Кой ни гарантира, че другите мандати и длъжности ще бъдат сменяни така, както постановява законът. Изискваме, с право, от всеки български гражданин да бъде изряден и да спазва закона, но нямаме право, тук, в тази сграда, да не се спазва".

Той припомни, че вчера, след анонса на левицата, са последвали редица скандални обяснения за това, че видите ли, парламентът може да  си позволи  да не изпълни закона. „Тези обяснения ще срещнат нашия категоричен отпор.  Съгласно член 51 от  Изборния кодекс, членовете на ЦИК се избират за 5 години. Нов състав следва да се избере  не по-рано от 3 месеца и не по-късно от 1 месец преди изтичането на тези 5 години.  Този състав е встъпил в длъжност на 21 март 2014 г.“, обясни той. По думите му това, че идват нови избори, че сегашните членове са натрупали опит, не съответства на разпоредбите на закона и не може да бъде прието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай