БСП отвърна на "Промяната". Посече капризите

Хората на Петков ни крадат заслугите, каза Таско Ерменков

БСП отвърна на "Промяната". Посече капризите | StandartNews.com

Ден, след като „Продължаваме промяната” прочете присъдата на БСП и обяви, че няма да разговаря със социалистите за влизането им в нов кабинет, от Столетницата отвърнаха на удара.

Ако ни поканят от „Продължаваме промяната“ ние сме казали, че ще участваме в такива разговори с тях, но това не означава, че ще се съгласяваме на всяка цена с всякакви техни искания и капризи, отсече пред Euronews Bulgaria Таско Ерменков. По неговите думи от „Продължаваме промяната“ се опитват да присвоят заслугите на БСП в социалната сфера.

Ние водихме денонощни битки и в Министерски съвет, и в парламента, да ги убедим, че тези програми трябва да се случат и изведнъж се оказа, че когато видяха, че това е може би единственото хубаво на онова управление, решиха да си го присвоят, което за мен си е живо рейдърство, възмути се Ерменков.

„Нека не спекулираме с коалиции. Да не забравяме, че има една военна коалиция, която прие оказване на военна помощ на Украйна и дали пък това не е тест за някакво друго правителство, което да е под наименованието евроатлантизъм. Ние от самото начало сме заявили и няма промяна, че с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ – правителство няма да правим“, коментира още Ерменков.

Във връзка с промените в Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина, Ерменков заяви, че изборният процес не може да бъде обучителен и да очакваме от година на година, че хората ще привикват.

„Трябва да се даде възможност на хората, които се притесняват от машините – да гласуват с хартиена бюлетина“, смята социалистът.

Според него в промените са заложени мерки да не се допускат фалшификации на бюлетини и контролиран вот, като например видеонаблюдението по време на броенето на гласовете.

Ерменков смята, че „драмата“ тук е, че ако много се повиши избирателната активност, то има опасност някои партии „с лимитиран електорален потенциал“ да не влязат в парламента.

„По думите на Кирил Петков, че връщането на хартиената бюлетина е атентат срещу демокрацията, излиза, че в повечето европейски страни също взривяват демокрацията, защото там има гласуване с хартия. Проблемът с машинния вот е тема на разговор, който трябва да бъде проведен задълбочено и там да се използват експертните мнения“, допълни политикът от БСП.

Според Ерменков България трябва да имам силна позиция против войната въобще, а не против Русия или Украйна.

„Ние не сме привърженици на изпращането на оръжия за Украйна и заради нас в предишното управление оръжия за там не заминаха. Ние сме за мирно решаване на проблемите. Всяко изпращане на оръжия и допълнителни средства за Украйна води до ескалация на напрежението и увеличаване броя на жертвите“, посочи социалистът и допълни, че причините за войната не са просто бяло и черно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай