БСП не вярва, че управляващата коалиция е стабилна

Коалицията е нестабилна и това е толкова очевидно, че просто не мога да разбера как с думи някои хора се опитват да променят реалността, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков...

БСП не вярва, че управляващата коалиция е стабилна | StandartNews.com

Коалицията е нестабилна и това е толкова очевидно, че просто не мога да разбера как с думи някои хора се опитват да променят реалността, заяви заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков на пресконференция днес. Зарков обясни, че това е проличало след коалиционния съвет, когато НФСБ практически е разтрогнала „Обединени патриоти“.

„Че политическа стабилност няма, е ясно, но няма и икономическа стабилност“, подчерта още Зарков и посочи, че бизнесът е мачкан. „Последен пример е хаосът около касовите апарати. Няма социална стабилност. Хора посягат на себе си от отчаяние и се създават предпоставки за сблъсъци между гражданите“, допълни Зарков. Според него от думите на Цветан Цветанов за ДПС е станало ясно кой крепи стабилността.

Урокът, който беше даден на управляващото мнозинство, явно не е научен – грешката в Изборния кодекс не може да бъде поправена с друга, обясни още Крум Зарков. Той уточни, че Изпълнителното бюро на БСП е обсъдило актуалната политическа ситуация и набеляза мерки за действия оттук нататък на партията и на парламентарната група. „Констатирахме една добра новина в началото на седмицата и тази добра новина е, че българското общество е запазило съпротивителните си сили“, заяви още Зарков. „В тази битка ПГ на „БСП за България „беше на мястото си“, каза още Зарков. „Урокът, който беше даден на управляващото мнозинство, явно не е научен. Късно снощи, отново панически, отново хаотично, отново без подготовка беше законопроект, който трябва да поправи грешката от миналата седмица. Една грешка не може да бъде поправена с друга грешка“, подчерта Зарков.

Отчитаме промяната в позицията на ПП ГЕРБ, но трябваше да изчакат президентът да наложи вето върху Изборния кодекс, каза червеният депутат. По думите му управляващите се опитват да неглижират както държавния глава, така и онези аргументи, които в продължение на 26 часа в правната комисия парламентаристите на БСП в НС изтъкваха. Днес същите тези хора, които агресивно отхвърляха аргументите ни вчера, пламенно ще ги защитават днес. Това въобще не помага за издигане на ролята на парламента. Напротив, принизява я допълнително“, каза още Зарков.

По думите му е трябвало да се изчака президентът или да наложи вето и то да бъде обсъдено по правилата на Народното събрание, или ако реши държавният глава да пусне за публикуване закона, да се промени законът след като е обнародван. „Сега отново сме в безпрецедентна ситуация и ще завалят интерпретации по отношение на това какво, как и защо гледаме, както стана и по-онзи ден с различните доклади - жалко“, подчерта Зарков.

Между 44-тото Народно събрание и парламентаризма не трябва да се слага знак за равенство – спасението му минава през разпускането на парламента, категоричен бе Зарков.

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ обърна внимание, че законопроектът на управляващите снощи е подписан от председателя на Народното събрание. „Г-жа Караянчева е писана шеста. Първият човек в държавата е подписан шести, след партийния ръководител, след различните фурнаджийски лопати, които променят мнението си от днес до утре. Председателят е шести. Това е мястото, което управляващата коалиция определя на парламентаризма. Между 44-тото НС и парламентаризма не трябва да се слага знак за равенство. Спасението на парламентаризма минава през разпускане на Народното събрание“, изтъкна Крум Зарков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай