БСП не ще българска, иска си славянска писменост

Социалистите категорично се противопоставят на приетите на първо четене промени

БСП не ще българска, иска си славянска писменост | StandartNews.com

Социалистите се противопоставят категорично на промените в Кодекса на труда, предложени от „Обединени патриоти", свързани с празника 24 май, които депутатите приеха на първо четене, заяви депутатката от БСП Ирена Атанасова. 

Според поправката 24 май ще се отбелязва в календара като "Ден на българската писменост, просвета и култура", а не като "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост". 

В декларация социалистите настояха промяната да бъде оттеглена. 

Ирена Анастасова заяви:  "Това предложение не е нищо друго освен продължение на антибългарската отродителска политика, провеждана настървено от Министерството на образованието и науката спрямо младите поколения. 

Фалшифицирането на историческите факти, редуцирането на приносите, които има страната ни в европейската история и подмяната на стойностната българска литература. 

Официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати, не трябва да се влияе от политическа конюнктура или партийни интереси. Призоваваме законопроектът да бъде оттеглен." 

Днешното заседание на парламента започна със затруднения при събирането на кворума. При първия опит не достигнаха двама депутати. 

Минути по-късно беше направен повторен опит, тогава в залата се регистрираха 122-ма народни представители. 

ДПС и БСП не участваха в регистрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай