Брюксел препоръча дългосрочна пенсионна реформа

Брюксел препоръча дългосрочна пенсионна реформа | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия препоръчва на България да засили бюджетните мерки за 2014 година, да предприеме дългосрочна реформа в пенсионната система, да насърчи електронното управление и администрация, и да разшири реформата в енергийния сектор.

България заблуждава Европейската комисия с нереален оптимизъм за очаквания икономически ръст, гласи една от констатациите на Европейската комисия за България за 2014 г.

Те бяха обявени в Брюксел и представени от председателя на ЕК Жозе Барозу.

Брюксел ни критикува още за данъчната администрация, за пенсионната реформа, за това, че здравният сектор е недофинансиран.

В трудовия пазар най-големият провал на България е в младежката заетост. Минималната заплата не стимулира растежа и заетостта, установява ЕК. Тя препоръчва и бързо приемане на училищен закон.

Mожете да прочетете пълния текст на документа тук.

Брюксел публикува специфичните за всяка държава препоръки, като на членките се предлагат специално пригодени за тях съвети за по-дълбоки структурни реформи.

Според експертите в Еврокомисията новият фискален съвет трябва да изпълни мандата си и да се приложи подробна данъчна стратегия за засилване на събирането на данъци и за справяне със сенчестата икономика.

Брюксел подчертава нуждата от подобряване на ефективността на Агенцията по заетостта чрез развиване на мониторингова система и по-целенасочена подкрепа за най-уязвимите, като нискоквалифицираните, по-възрастните работници, дългосрочно незаетите и ромите. България е сред страните, към които е отправена специална препоръка за повече усилия при осигуряването на работа или обучение за безработните младежи, които са сред най-засегнатите от кризата.

Комисията обръща внимание на образователната реформа, като подчертава нуждата да се приеме Закона за училищното образование и да се наложат реформи в професионалното и висшето образование, за да се подобри нивото на умения, изисквани от работодателите. Според експертите трябва да се развият повече партньорства между бизнеса и образователните институции, за да се отговори по-добре на нуждите на трудовия пазар

България трябва да продължи да подобрява бизнес средата особено за малките и средните предприятия, като намали бюрокрацията, насърчи електронното управление, рационализира производствата при неплатежоспособност и прилага законодателството за просрочените плащания. Страната трябва да подобри и системата за възлагане на обществени поръчки чрез укрепване на административния капацитет и повишаване на предварителните проверки, извършвани от Агенцията по обществени поръчки.

Сред препоръките в тази сфера е и нуждата от подобряване на качеството и независимостта на съдебната система и засилване на борбата срещу корупцията.

Според Брюксел България трябва да ускори проектите за междусистемни връзки със съседните държави членки и страни кандидатки, както и да укрепи капацитета за справяне с прекъсванията на доставките.

Жозе Мануел Барозу заяви, че е са очевидни положителните резултати от тази стратегията. По думите му растежът се е завърнал, заетостта също е започнала да се покачва, макар и с бавни темпове. "Изискват се повече усилия за излизане на Европа от кризата", заяви все пак той, подчертавайки исканията на европейците за видими резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай