Брюксел с ключово решение за Елена Йончева

Отказа да й свали имунитета

Брюксел с ключово решение за Елена Йончева | StandartNews.com

Европейският парламент отхвърли искането за сваляне на имунитета на евродепутата Елена Йончева. Решението бе взето с тайно гласуване снощи, в което 418 евродепутати отхвърлиха искането, 264 го подкрепиха, а 11 се въздържаха. Резултатите от гласуването бяха обявени тази сутрин, предаде БТА.

Българската прокуратура поиска през 2019 г. имунитета на Йончева по обвинения в пране на пари. В одобрения доклад на ЕП се отбелязва, че Йончева е била изслушана от парламентарната правна комисия и че според нея искането за имунитета й цели да бъде затруднена работата й като политик и евродепутат.

В документа се посочва, че работата на Йончева е свързана с дейността на парламентарната комисия за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, включително като част от делегацията, която посети нашата страна миналата есен по надзора на законността. Отчита се, че обвиненията са били предявени от двама политически опоненти на Йончева и през 2018 г. - осем години след твърдените престъпления, без да има убедително обяснение за такова закъснение.

Взима се предвид становището на Съюза на българските журналисти, че в случая става дума за посегателство срещу свободата на изразяване на политически съперник. Отчитат се данните от разпространения в български медии запис от разговор, за който приложена експертиза открива съвпадение с гласа на бившия премиер Бойко Борисов, и в който се споменава името на Йончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай