Брюксел посече "златните паспорти". Иска отмяната им

Те са неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка, крият риск за сигурността, обяви Брюксел

Брюксел посече "златните паспорти". Иска отмяната им | StandartNews.com

Европейският парламент посече т.нар. "златните паспорти" и поиска пълната им отмяна.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев разкри истината за "златните паспорти"

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент одобри с голямо мнозинство (61 гласа "за", 3 гласа "против" и 5 гласа "въздържал се") проектодоклад, в който се казва, че схемите за "гражданство срещу инвестиции" са "неприемливи от етична, правна и икономическа гледна точка и представляват редица сериозни рискове за сигурността".

Т.нар. "златни паспорти" подкопават същността на гражданството на ЕС и трябва да бъдат постепенно премахнати, настояват евродепутатите.

Като се отбелязва разликата в сериозността на рисковете, свързани със схемите за "пребиваване срещу инвестиции", които дават на чужденците право на пребиваване в замяна на финансова вноска, в проектодоклада се настоява за общи правила на ЕС за хармонизиране на стандартите и засилване на борбата с изпирането на пари, корупцията и укриването на данъци. Членовете на ЕП изискват:

строги цялостни проверки (включително на членовете на семейството и на източниците на средства), задължителни проверки в системите на ЕС за правосъдие и вътрешни работи и процедури за проверка в трети страни;

задължения за докладване от страна на държавите членки, и изисквания за минимално физическо пребиваване (за кандидатите) и активно участие, качество, добавена стойност и принос към икономиката (за техните инвестиции).

Евродепутатите предвиждат и схема за "уведомяване и консултации", която да позволи на други държави членки да се противопоставят на издаването на "златна виза".

В доклада се подчертава, че посредниците за тези схеми не са нито прозрачни, нито се водят на отчет, като се призовава за забрана на участието им в схемите за "гражданство срещу инвестиции", и за "строга и обвързваща регулация" за схемите за "пребиваване срещу инвестиции". Членовете на ЕП искат да се сложи край на маркетинговите практики, при които се използват символи на ЕС или се изтъкват предимствата на гражданството на ЕС, и искат рамка за санкции.

В текста се отправя искане към Комисията да окаже натиск върху трети държави, които се ползват от безвизово пътуване до ЕС, да премахнат своите схеми за "гражданство срещу инвестиции“ и да реформират своите схеми за "пребиваване срещу инвестиции".

Членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват доклада на следващата пленарна сесия (7-10 март). Ако бъде одобрен от пленарната зала, Комисията ще трябва да изготви законодателно предложение или да обоснове решението си да не го прави.

Най-малко 130 000 лица са се възползвали от схемите за гражданство или пребиваване срещу инвестиции в ЕС в периода 2011-2019 г., които са донесли приходи на съответните държави в размер на над 21,8 млрд. евро.

Преди повече от седмица ДПС внесе два законопроекта. С първия предлага забраната на т.нар. "златни паспорти", с втория настоява за проверка от ДАНС за всеки конкретен случая на инвестиционно гражданство.

Днес зам.-председателят на ДПС огласи истината за "златните паспорти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай